“Приключенско кино” – workshop/семинар на Майкъл Браун в Банско

В рамките на Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско (25-29 ноември т. г.) американският оператор и режисьор Майкъл Браун ще проведе безплатен семинар за млади български филмови реализатори на тема “Приключенско кино”.

Отделно на 28 ноември, събота, от 20.10 часа Майкъл Браун ще има презентация за гостите на Фестивала в Голямата зала на читалището “Н. Й. Вапцаров” (в центъра на Банско) на тема “Възнаграждение за риска: между възвишеното и страховитото в планинарското кино”, богато илюстрирана с епизоди от различни филми на автора, в това число и от последния му филм за Еверест.

Майкъл Браун не само е бил четири пъти на Еверест, но е заснел едни от най-добрите кадри въобще на 8848 м. В един от случаите – за впечатляващия филм “По далеч отколкото виждат очите”, чийто герой е Ерик Уихенмайър, първият сляп алпинист, стъпил на Третия полюс. Във втория (през 2007 г.) – за филма във формат 3D IMAX “Завръщане на Еверест”, на знаменитата калифорнийска студия “MacGillivray Freeman Films”, на който е и съ-режисьор.

Майкъл Браун е участвал и е филмирал спусканията с каяци по едни от най-дивите реки в Бутан и Чили. Има изкачвания на всички континенти.

През 1992 г. създава киностудията “Serac Adventure Films”, но продължава да работи и за “MacGillivray Freeman Films”, за която снима спечелилия многобройни отличия филм за триизмерно кино (IMAX) “Алпите – гиганти на природата”. Носител е на награди от 40 международни фестивала на планинарското и документалното кино. Но както сам отбелязва, не прави филми в преследване на отличия, а за да открива нови територии.

Майкъл е желан партньор в реализация на проекти на “National Geographic Television”, NBC, CBS, ABC, ESPN, OLN, BBC, “Rush HD” и “Discovery Channel”.

В България е добре познат с филмите си “Три върха за три седмици – на хората от Африка” (САЩ, 2007, 52’), “По-далеко отколкото виждат очите” (САЩ, 2003, 52’), “Планини без ограничения” (САЩ, 2006, САЩ, 25’), “Светлината на Хималаите” (Непал/ САЩ, 2006, 64’) и “Вечният възел” (САЩ, 2007, 52’), които се отличават с великолепна операторска и режисьорска работа, но и с много силни хуманистични послания.

Майкъл Браун е от първите сред прочутите филмови реализатори, които повярваха в българския фестивал на планинарския филм. Участвайки неизменно в него през последните години, има огромна роля за днешния му авторитет и популярност.

Recent Posts

Leave a Comment