“Metrophobia” – първи маршрут по западната стена на Апостел Томмелфингер

Силван Шюпбах (Silvan Schüpbach), Кристиан Ледербергер (Christian Ledergerber), Фабио Лупо (Fabio Lupo), Жером Съливан (Jérôme Sullivan) и Антоан Моанвил (Antoine Moineville) прокараха нов маршрут по западната стена на Пръста на Апостол Тома (Apostel Tommelfinger, 2315 м)* в Гренландия – 1700-метровия “Metrophobia” (120° на ледените пасажи, A2+, 7a).

Апостел Томмелфингер се издига над фиорда Линден, до нос Феъруел (Cape Farewell), в южната част на Гренландия. Това по всяка вероятност е първата линия по Западната му стена.

greenland-2

Момент от седемдневния подход каяци

Алпинистите решиха да стигна до целта си по вода, с каяци. Поради това пътят от селището Аапилатог (Aappilattoq, по-рано Augpilagtoq) до основата на стената им отне седем дни. Самото изкачване продължи от 29 юли до 3 август т. г.

greenland-3

Победа!

Известна изненада за екипа бе първият леден участък от маршрута. По него той срещна надвесени фрагменти, които поради скромния инвентар за катерене по лед (само четири цеви) се превърнаха в немалко предзвикателство.

Връщането с каяци до изходния пункт Аапилатог бе съпътствано от многобройни “морски приключения” – основно преобръщания.

На водещата снимка – “Metrophobia” (A2+, 7a) по западната стена на Апостел Томмелфингер

–––––––––––––––––

*Тома е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака (Тома на арамейски значи близнак), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. В историята Тома е известен с прозвището Неверни. След като Христос възкръснал и се явил на учениците си, Тома не бил сред тях. Когато по-късно те му казали: “Видяхме Господа”, той им отвърнал: “Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам”. Христос се обърнал към него и му казал: “Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които са повярвали, без да видят”.

Recent Posts

Leave a Comment