Люк Алфан се спусна със ски по пясъците на пустинята Гоби

Знаменитият френски алпиец, носителят на Световната купа Люк Алфан направи спускане със ски по пясъците на пустинята Гоби. В Алашан – съставна част на географския район Гоби, се намира огромно пясъчно възвишение с височина 500 метра. Алашан се слави с неподвижните си дюни и именно това място избра Алфан за своето екстремно начинание.

Luc Alphand Gobi

Люк Алфанд по пясъците на Гоби

Люк Алфан съвсем не случайно се оказа на това място. Освен носител на Световната купа в алпийските ски той е и победител в рали “Дакар” през 2006 г. Сега е посланик на рали-маратона “По великия път на коприната” и прави разузнаване на маршрута в частта му на китайска територия.

За да стигне до върха на пясъчния хълм, французинът трябваше сериозно да се изпоти. До средата на пътя той бе закаран от колегата си Франсуа Марше с автомобил с повишена проходимост. Но останалата трябваше да да преодолее самостоятелно, затъвайки в дълбокия пясък.

“Това бе невероятно, незабравимо изживяване – заяви Алфан. – Тъй като проучването на маршрута на бъдещото мега-рали бе направено скоро след края на зимата, пясъкът бе все още влажен, което не се отразява добре на плъзгането на ските. А самата автомобилна надпревара ще бъде през лятото (тя трябва да финишира на 24 юли в Пекин – бел. пр.), когато пясъкът ще бъде нажежен и сух.”

На водещата снимка – Люк Алфан в годините на своите триумфи в алпийските ски

Recent Posts

Leave a Comment