Лятна киномания под звездите – в центъра на Банско

На 19, 20 и 21 юли , от 21.00 часа, на голям екран в центъра на Банско  (площад „Н. Вапцаров”, при дъждовно време – в Тържествената зала на читалище “Н. Вапцаров”) ще можете да гледате едни от най-добрите филми в програмата на международния Банскофилмфест.

Кадър от филма „Проектът Асгърд”

Ето и програмата:

19 юли, четвъртък

21.00-21.15 – откриване с изпълнения на момчешката вокална група при Центъра за работа с деца в Банско с художествен ръководител Атанас Янчовичин

21.15-21.38 – “Без слънце”, Швейцария,2007, Джани Падлина, 23’

Едно мъничко селце в планините на Северна Италия, чиито кмет – извън кметуването – не се е отказал от професията машинист на влака, който свързва селцето с широкия свят. И който би искал да вижда своите съселяни усмихнати и весели през дългите зимни месеци, когато слънцето дори не надниква в долината. И така се ражда гениално хрумване, което ще привлече във малкото селце Виганела най-големите печатни издания и телевизии от свят – CNN, BBC, RAI, TSI, от Испания, Дания, Япония дори и “Al Jazeera”.

Наградата на Съюза на туристическия бизнес в Банско от Банскофилмфест’ 2008.


21.40-23.20 – “Маунт Сейнт Илайъс”, Австрия, 2009, Гералд Салмина, 100’

Филмов портрет и поклон пред паметта на Петер Ресман, който загина трагично след 25-метрово падане на 28 май т. г. в района на Фишбах-Шлухт ин Ункен, Пинцгау (Австрия). Той бе един от най-големите екстремни скиори на нашето време. Филмът разказва за едни от най-значителните му постижения в Аляска.
Наградата за цялостна реализация при екстремни условия от Банскофилмфест’ 2010.

20 юли, петък
21.00-22.09 – “Проектът Асгърд”, Великобритания, 2009, Алъстър Лий, 69’

Филмът проследява амбициозният проект на Лио Хоулдинг за първо свободно изкачване по Северната кула (Норт Тауър) в невероятния масив на Маунт Асгърд на остров Бафинова Земя от Канадския арктически архипелаг. Оттам американецът Стенли Лийъри възнамерява да осъществи полет с костюм-крило.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2010
22.10-23.05 – “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия,2011, Павол Барабаш, 55’
Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!

Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

21 юли, събота
21.00-21.44 – “Акопан”, Германия, 2008, Йохен Шмол, 44’

Филмов разказ за изкачването по отвесните стени на Акопан Тепуи във Венецуела – платовидна планина, оградена от гигантски скален венец. В това изключително атрактивно и адреналиново изкачване участват такива майстори на big wall-а, като немците Щефан Гловач, Курт Алберт, Холгер Хойбер и венецуелеца Иван Калдерон. Но дали те са първите, които стъпват на Акопан?

21.45-22.15 – “Дива вода”, САЩ, 2010, Ансън Фогъл,30’

Един филм за човешкото общуване с най-дивите планински реки и за куража да влезеш във водовъртежите и бурното течение на побеснялата “бяла вода”.

22.15-23.07 – “От бряг до бряг – частица от сърцето ми”, Швейцария/ЮАР, 2005, Оливие Обер и Майк Блайт, 52’

След своето приключение “South to South” през 1999, Майк Блайт и Оливие Обер със своите моторни делтаплани предприемат 4-месечно прелитане над Замбези, водопадите Виктория и реките Окаванго и Кенене – до Атлантическия океан. Двамата заснемат кадри, които могат да се видят само в този филм на фона на великолепното парче на Джери Раговой и Бърт Бърнис “A Piece of My Heart” (номер 344 в класацията на списание “Rolling Stone” “500 Greatest Songs of All Time”) и други класически поп-произведения.

Входът е свободен.

Заповядайте!

Организатори:
Община Банско,
Център за работа с деца – Банско,
Читалище “Н. Вапцаров” – Банско,
Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”.

Recent Posts

Leave a Comment