Лятна киномания под звездите в Банско – 22 – 25 юли

Екстремно кино под звездите! Традиционната шеста  „Лятна киномания под звездите – най-доброто от Банскофилмфест“ ще се проведе под кристалното небе на град Банско и Пирин планина от 22 до 25 юли. Прожекциите започват в 21:00ч на централния площад ‘Никола Вапцаров“ в Банско. Лятно кино и планински дневни преходи могат да бъдат чудесна комбинация за Вашата почивка! Не пропускайте да се докоснете до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино. Катерене в Патагония, преход на една от най-дългите пустини в Оман, животът на едно дете в Хималаите, спасителна операция в Антарктида и какво е да прелетиш над цяла Африка и още много уникални кадри ще видите в програмата на „Лятна киномания под звездите 2015“. Очакваме Ви в Банско!

При лошо време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Вход свободен!

Организатори:
Община Банско
Читалище „Никола Вапцаров“
Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

Партньори:
Хотел „Молерите“, град Банско

molerite

Програма:

22 юли, сряда

 21.00-21.30 – откриване, програма на състави от читалище “Н. Вапцаров” – Банско,

 21.30-21.52 – “Катерачно пътешествие в Аржентина” (Франция, 2013, Владимир Селие, 22’)

В сърцето на патагонските пампаси, в аржентинската провинция Чубут, над пустинен пейзаж се издигат скалните монолити на Пиедра Парада. Малко пó на север е величественият каньон Буитрера, дълъг 5 километра, с високи 200 метра скални стени. Именно там през 2012 г. за около седмица се събраха близо 1500 катерачи от цял с единствената цел: да се катерят.

 

21.52-22.44 – “Капитанът на Шакълтън” (Нова Зеландия, 2012, Лиан Пули, 52’

 През 1914 г. Британската трансантарктическа експедиция на сър Ърнест Шакълтън се отправя към Южния полюс и към тежко изпитание. Филмът разкрива истината за невероятното спасяване и показва как изключителните способности и героизмът на един мъж – Франк Уорсли, капитан на кораба “Индюърънс” (“Endurance” – “Издръжливост”), правят спасението възможно. Уорсли e изправен пред невъзможна ситуация, когато корабът е скован от ледовете на Антарктика. Плавателният съд постепенно е разрушен от ледовете, а капитанът и екипажът му са принудени да го напуснат. Те прекарват следващите десет месеца, живеейки на леден къс, и използват три спасителни лодки, за да се придвижат до самотна скала, наречена Слоновия остров. Мъжете са изправени пред сигурна смърт от глад и студ, което принуждава Уорсли, Шакълтън и четирима души от екипажа да се отправят с една от малките лодки на 800 мили разстояние през Южния океан към малкия остров Южна Джорджия, където се надяват да получат помощ от норвежка китоловна база. Животът на 28 души е под въпрос, докато Уорсли навигира в най-тежките възможни условия – огромни вълни, айсберги и урагани. Подвигът и до днес се смята за един от най-смелите в историята на мореплаването.

22.45-23.20 – “Арктически лед”, Австрия, 2011, Йоханес Майр, 35’

Спиращо дъха катерене по замръзнали водопади и ледени отвеси в арктическите райони на Норвегия от двама изключителни специалисти в тази област – австрийците Алберт Лайхтфрийд и Бенедикт Пурнер.

 

23 юли, четвъртък

 21.00-21.11 – “RideUp или загубени в облаците” (Франция, 2013, Варек Арно, Йохан Сивел, 11’

“Гаспар дьо ла Мейж прави първото изкачване на Ла Мейж (в масива на Екрен) на 16 август 1877 г. със своя син и с Еманюел Боало дьо Кастелно…  ние живеехме във Високите Алпи и Оасан и приключението на нашата група луди глави започна през 1998 г. от прохода Лотаре. Бяхме скиори и сноубордисти, които търсеха нови измерения в общуването с планината. Стремяхме се към границата на своите възможности при изкачванията на върховете. На слизане искахме да постигнем пълно сливане със заобикалящия ни свят, а за това ни помагаха сноу-кайтовете “RideUp”във версията 3D! Така нарекохме и нашата група. Комбинацията от светлината и облаците бяла пудра, които вдигахме, създаваше удивителни картини. Всичко това искам да ви покажа във филма” – казва режисьорът му Варек Арно.

21.11-22.05 – “В Празното каре”, Великобритания, Обединените арабски емирства, Оман, 2013, Аластър Хъмфрийз, Леон Маккарън, 54’

“Уилфрид Тисиджър бе един от моите герои. Неговите книги ме вдъхновиха да се включа в стария му боксов клуб в университета. Насърчиха ме да мисля амбициозно, но и простичко за големи приключения. Когато той почина (тогава карах колело през Южна Америка), се натъжих, че никога няма да успея да го срещна. Тисиджър сам си измисляше предизвикателства, за да се постави на изпитание. Живееше аскетично,  презрял съвременните удобства, скоростта и лукса. Вярвал, че колкото по-труден е животът, толкова е по-добър човекът. Прозата му е силна и премерена, дълбокомислена и честна. Фотографията му е превъзходна, особено ако се замислим, че е снимал по-малко снимки за цяла експедиция, отколкото аз за един ден. Тисиджър имал “мъжката смелост да изживее момчешката си мечта”. Още откакто прочетох “Арабски пясъци”, си мечтая да направя неговото пътешествие. Затова с Леон Маккарън извървяхме 1000 мили през арабския полуостров, вдъхновени от духа на Тисиджъровите експедиции през пустинята Руб’ал Кали или буквално “Празното каре” (най-дългата пясъчна пустиня извън Сахара, дълга 1000 км и широка 500 км, с площ 650 000 кв. км – колкото Франция и Бенелюкс взети заедно, на територията на Саудитска Арабия, Оман, Обединените Арабски емирства и Йемен). Филмът разказва историята на нашето приключение” – казва един от авторите му Аластър Хъмфрийз.

22.05-22.29 – „Пазителката на планините”, САЩ, 2013 Алисън Ото, 24’

Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес. Независимо от своите 89 г., бившата журналистка поддържа най-големия и най-достоверния архив на хималайските експедиции и работата й се цени високо от осведомителните агенции в целия свят. И то въпреки че самата никога не е изкачвала планина. Филмът е импресионистична картина на живота й и на предизвикателствата, с които се сблъсква сега, опитвайки се да поддържа архивите и независимостта си с напредването на възрастта. “При реализацията на филма получих щедра подкрепа от Международния фестивал на планинарския филм в Телърайд и от Американския алпийски клуб, от семейство Ленърд, от Сам Брикър (кадри от Еверест). Получих достъп и до колекцията на Бари Корбет със снимки от американската експедиция на Еверест през 1963 г., за което съм безкрайно благодарна” – казва режисьорката Алисън Ото.

22.30-23.30 – “Лхамо – дете на Хималаите”, Франция, 2013, Ан и Ерик Лапие, 60’

“Казвам се Лхамо и съм родена в най-високите планини на Земята. Ще ви разкажа историята на моето детство. Моята майка Ама ме е родила вкъщи. Баща ми тогава бил в планината…” – така започва този филм от родината на вечните снегове. През очите на малкото момиченце опознаваме далечни селца в Ладак и Занскар. Лхамо помага на възрастните във всекидневната им работа. Брат й Таши ще става монах, а тя ще започне да ходи на училище в Лех. Баща й Аба тръгва по заледения път. А децата знаят, че един ден и те ще предприемат това пътешествие.

 

24 юли, петък

21.00-22.00 – “Алпинистите от Закопане”, Полша, 2014, Йежи Порембски, 60’

Йежи Порембски, авторът на документалните филми “Кукучка” и “Помощта идва от небето” (председател на журито на Банскофилмфест’ 2011), предлага своето поредно произведение. То показва изключително интересната общност на алпинистите от Закопане. Алпийският им клуб (“Klub Wisokogurski”) е най-малкият от този род в Полша, но обединява изключителни личности. Организирани от него експедиции и негови членове като участници в други начинания са постигали световни успехи. Достатъчно е да се споменат само първите зимни изкачвания на Манаслу през 1984 и на Чо Ойю през 1985 г. Филмът приближава до зрителите тази необикновена общност на хора, свързани с планината по силата на своето местоживеене, работа и неутолима страст. Йежи Порембски казва: “Животът на повечето от тях е изцяло свързан с планините. Те са спасители, гидове, инструктори. Работят в планината, а след работа отиват в планината, за да си починат”.

22.00-22.12 – “Sea2son”, България, 2014, Росен Спасов, 12’

 От създателите на “Сезон”. Втората част от поредицата продължава линията на своя предшественик и проследява най-добрите моменти от сезон 2012/ 2013. Към някои от предишните участници се присъединяват нови, но познати лица. Филмът изобилства от атрактивно каране – фрийстайл и фрийрайд, ски и сноуборд, гарнирани с най-изненадащите български музикални тракове от изминалата година.

22.12-23.24 – “Еребус, закъснялата операция”, Нова Зеландия, 2013, Шарлот Парди, Питър Бъргър, 72’

На 28 ноември 1979 г. реактивен самолет “McDonnell Douglas DC-10” с новозеландска регистрация ZK-NZP и с 257 пасажери на борда се блъска във връх Еребус в Антарктида. Няколко часа по-късно 11 обикновени полицаи са вдигнати под тревога. Експедицията до най-недостъпното място на Земята за действия след една от най-големите по онова време катастрофи в историята на въздухоплаването ги принуждава да стигнат до границата на своите възможности. По време на търсенето на жертвите следователи се опитват да разкрият тайната на врязването на огромния самолет във върха посред бял ден. Имала ли е авиокомпанията тайна, която е искала да скрие? За първи път Новозеландските авиолинии повдигат завесата над тази история. Съчетанието между високо качество на филмовата реконструкция с оригиналните архивни кадри и интервюта и снимки от великолепните антарктически пейзажи създават поразителна, правдива картина на необикновената полицейска акция.

 

25 юли, събота

21.00-21.45 – “Пещерата” (САЩ, 2013, Марчин Гала, 45’

Чеве е най-дълбоката пещера на Западното полукълбо. Разположена е в масива Сиера Хуарес (шата Оаксака, Мексико). От входа й до последното познато място трябва да бъдат изминати 9 км и да бъдат преодолени 1484 м денивелация. А логистиката при проникването в такива обекти е подобна на тази при изкачването на хималайските осемхилядници в пионерските години на височинния алпинизъм – организиране на лагери, снабдяването им с храна, гориво, екипировка и съоръжения. Да стигнеш “дотам” и да се върнеш – тези думи не могат да предадат размера на усилията, които трябва да бъдат положени. Нещата се усложняват неимоверно, ако в експедицията участват леководолази. Тяхната дейност, според статистиките и изследванията, е една от най-опасните. Филмът разказва за предоляването на подводния сифон, който през 2009 г. спира напредването на международен екип от спелеолози. Осъществяват го американецът Фил Шорт и полякът Марчин Гала. Става дума и за опита да свързване на Чеве с откритата през 2004 г. друга пещера – J2, дълга 11,5 км и дълбока 1222 м. В нейния Сифон 4 през 2009 г. се гмурка пуерториканецът Хосе Моралес и след 300 м не успява да стигне края на подводния коридор…

21.45-22.13 – “Проникване в Африка”, Испания, 2012, Хорасио  Лоренс, Тома дьо Дорлодо, 28’

През декември 2011 г. двама парапланеристи със световна слава – белгиецът Тома дьо Дорлодо и испанецът Хорасио Лоренс, се отправят на пътешествие в рамките на проекта “SEARCH Afrika”, спонсориран от фирмата “Red Bull”, използвайки два автомобила с повишена проходимост 4х4. По пътя срещат победителя в рали “Дакар” Карлос Саинц, който им помага да се справят с непознатата африканска пустош. По време на четиримесечното пътешествие парапланеристите изминават 10 000 км и прекосяват планините и пустините в 11 страни – от Египет до Южноафриканската република, документирайки експедицията със снимки и видеоматериал. Това им позволява – както самите заявяват – да опознаят отблизо невероятната култура и природа на Африка.

22.13-23.27 – “По-далеко отколкото виждат очите”, Майкъл Браун, 2003, САЩ, 74’

Това е киноразказ за изкачването на Еверест от първия сляп алпинист – Ерик Уайънмайър. Негов автор е Майкъл Браун – един от малцината “не-шерпи”, който е бил пет пъти на “Третия полюс”.

“По-далеко отколкото виждат очите” е признат за един от най-добрите филми, заснети по склоновете на най-високия връх на Земята.

– Най-добър филм на Международния фестивал на планинарския филм в Таос (Аризона, САЩ), 2003 г.,

– Голямата награда от Международния фестивал на приключенския филм в Монреал (Канада), 2003 г.,

– Специалната награда на журито от Международния фестивал на планинарския филм в Банф (Канада), 2003 г.,

– Наградата “Butch Freedhoff Human Spirit” от Филмовия фестивал в Уистлър (Канада), 2003 г.,

– Наградите “Най-добър документален филм” и “Най-добър режисьор” от Кинофестивала в Голдън (САЩ), 2003 г.,

– Наградата на публиката за най-добър документален филм от Кинофестивала в Бевърли Хилз (САЩ), 2004 г.,

– Наградата за най-добър приключенски филм от Международния фестивал на планинарския филм във Флагстаф (Аризона, САЩ), 2004 г.

 

Организатори:

Община Банско,

Читалище “Н. Вапцаров” – Банско,

Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

Recent Posts

Leave a Comment