Лятна филмомания под звездите в град Банско

Лятна филмомания 2022 Банско – приключенско кино под звездите

Най-доброто от Банско филм фест

И тази година на голям екран по традиция от 21 до 23 юли ще се пренесем под звездното небе на град Банско и Пирин планина със селекция от най-добрите приключенските, екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.

Всички гости на Банско ще се насладят на филмов маратон в три филмови вечери под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 9 филма от Австрия, Испания, Словакия, България, Австралия, Полша, Белгия и др. Ще пътуваме от планините на Нова Зеландия до ледовете на Антарктика, от осемхилядниците в Хималаите до най-високите скални стени на Патагония, от Алпите до река Ганг в Индия, ще видим и 5 коренни жени от Боливия и тяхната мечта да изкачат най – високата планина в Южна Америка, ще разберем колко са свещени планините за непалците и възможно ли е да се спуснеш със ски от осемхилядник?

Интересен факт е, че голяма част от героите на филмите са били гости на Банско филм фест.

Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2022″ представят още много уникални кадри и герои – най-известните приключенци в света!

ТЕМАТИКА

История, приключения, пътешествия, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, Base-jumping, и др.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Вход свободен!

Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, екипът на Международния кинофестивал на планинарското кино

ПРОГРАМА

21 юли, четвъртък

21:00ч. –  22:20ч. – “Чолитас“, Испания, Хайме Мурсиедо, Пабло Ирабуру, 80`

Пет коренни жени от Боливия участват в уникална експедиция. Като символ на освобождение те предлагат да се изкачат на най – високата планина в Южна Америка.

Награда на Община Банско за култура на планинарските народи на Международния

Банскофилмфест`2021.

22:20ч. – 23:07ч. – “Да докоснеш небето от Хималаите”, България, Андрей Дочев, 47`

Филм по повод 40 години от изкачването от българин на 8-хилядник в Хималаите.Преди 40 години българин за първи път изкачва осемхилядник в Хималаите. На 30 април 1981 г. Христо Проданов стъпва на връх Лхотце. Щурмовата група е от четирима. От последния лагер тръгват трима, а на върха се качва един. Защо, какво и как се е случило в Хималаите през 81-а в личен разговор с живите Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов – трима от четиримата щурмоваци.

Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния Банскофилмфест`2021.

23:07ч.- 23:21ч. – „Дъх свързаност“, Нова Зеландия, Алиша Йънг, Ричард Сайди, 14`

Портрет на свободната гмуркачка Катрин Неват, бивша световна шампионка и настоящ рекордьор на Нова Зеландия във всички три дисциплини. Заснет в отличителните сезони на централно Отаго, филмът отразява философията на Катрин и ни дава представа за вътрешният мир на един фрийдайвър. Филмът изследва нашата взаимосвързаност с към природния свят, нас самите и общността ни.

Специално споменаване на Журито на Международния Банскофилмфест`2021

22 юли, петък

21:00ч. – 22:00ч. – “К2: Невъзможното изкачване“, Австрия/Полша, Славомир Батура, 60`

K2, „дивата планина“ се намира в митично място в сърцата на катерачите по целия свят- един от четирима алпинисти не се връщат от нея. На 22 юли 2018 г. полският ски алпинист Анджей Баргиел прави „невъзможното спускане“ от върха си. Той го прави сам и без допълнителен кислород. Планинската общност е зашеметена и масовата преса забелязва. Този документален филм изследва човека зад постижението и обстоятелствата, на които е бил подложен до края. Неговият сплотен екип (включително по-малкият му брат) преодолява лощото време, непознатите терени и се подготвя за животозастрашаващи спасителни мисии. През цялото време филмът изследва психологията и мисленето на младия поляк; питайки се как момче от работническата класа – едно от 11 -те братя и сестри – успява да стане  „Приключенец на годината“ на National Geographic за 2018 г. и определящ спортист за своето поколение? Здрави и иновативни, Анджей създава нови приложения на технологии за завършване на маршрути, за които само се мечтае в алпинистката Зала на славата, пресичайки ръбове, 1000-метрови скали и 75-градусови склонове в соло ски спускане. Този истински филм предлага разказ за един от най-желаните „първенци“ в алпинизма и разглежда уникалния човек, който го е постигнал.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банскофилмфест`2021

22:00ч. – 22:34ч. – „Записки от стената“, Белгия, Сийбе Ване и Гийьом Лион, 34`

19 дни на 1200 метрова вертикална стена в Торес дел Пен, Патагония. Искрена и дълбока история за едно изкачване, наситено с тежки метеорологични условия, технично изкачване и музика на живо.

22:34ч. – 23:24ч. – „Традицинният алпинизъм – oпитът не може да бъде наследен“, Италия,  Симон Меснер, 50`

Симон Меснер обикаля 8 125-метровия Нанга Парбат с баща си Райнхолд Меснер и приятелката си Анна като част от малка експедиция до Пакистан. В този контекст Симон говори за първите опити за изкачване на осемхилядника Нанга Парбат и за големите трагедии през 30 -те години на миналия век. Той си спомня съдбоносната експедиция през 1970 г., когато чичо му Гюнтер губи живота си на спускането над Диамир  Фланк, а баща му Рейнхолд едва оцеля. Това е пътуване, което се помни. Малката експедиция в крайна сметка посещава отдалечената долина Гешот. Тук хората живеят при най-скромните условия по все още самодостатъчен начин. Това е свят, който ние, европейците, вече не можем да си представим. Тук, на запад от Нанга Парбат, баща и син се опитват да изкачат върха Гешот, който все още не е изкачен, преди Симон да потегли към Каракорум, за да реализира друг проект заедно с партньора си по катерене Мартин Зайберер.

Филмът беше представен от Симон Меснер – официален гост на Банско филм фест 2021.

23 юли, събота

21:00ч. – 21:05ч. – „Под заклинание“, Нова Зеландия, Ричард Сайди, 5`

BASE скоковете с костюм често се представят като прилив на адреналин за търсачите на силни усещания. Филмът ни отвежда дълбоко в по-съзерцателните аспекти на скачането, докато Дейвид Уолдън и приятелите му предприемат приключения в планините около дома му в Нова Зеландия. Прекрасни гледки и хипнотична кинематография ни изстрелват от ежедневието ни право в света на въздуха, земята и полета.

21:05ч. – 22:51ч. – “Океан до небето”, Австралия, Майкъл Дилън, 106′

Скоро след трагичната смърт на съпругата  и най-малката си дъщеря, сър Едмънд Хилъри, дълбоко съкрушен, предприема експедиция за изцеление – епично приключение с лодка и пеша покрай река Ганг до нейния извор в Хималаите. Пътешествието го връща обратно към живота, но планинската болест заплашва оцеляването му. Синът и приятелите му отчаяно се опитват да го спасят.

Голяма награда на Международния Международния Банскофилмфест`2021

22:51ч. – 23:12ч. – „Антарктика – на една ръка разстояние“, България, Живко Константинов, 17`

Телепортираме се на място, което е толкова непознато, колкото и космосът. Преминаваме в друго измерение, където единствен господар е Майката природа. На хиляди километри от комфортните концертни зали, на най-студеното място на планетата, ще ви срещна с музикантите Теодосий Спасов и Хари Цвятков. Те ще изнесат концерт пред колония от пингвини, морски слонове, ушати тюлени и птици. Харесват ли антарктическите животни българската музика, какви са шансовете им за оцеляване във времена на климатичните промени и готово ли е човечеството на компромиси, за да запази естествения баланс на планетата? 17 минути, които ще ви пренесат на една ръка разстояние от АНТАРКТИКА!

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

 

Recent Posts

Leave a Comment