Лятна филмомания под звездите 2020 – град Банско

Лятна филмомания 2020 Банско – приключенско кино под звездите

Най-доброто от Банскофилмфест

И тази година по традиция от 23 до 25 юли ще се пренесем под звездното небе на град Банско и Пирин планина със селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.
Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 9 филма от  Австрия, Канада, Испания, САЩ, Швейцария, Италия и Германия. Програмата представя истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните и отдалечени места на нашата Планета – Тибет, Кашмир, Канадските планини, Доломитите, Гранд Каньон, Антарктида и тайгата в Сибир.

Лентите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2020″ представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в три летни вечери!

ТЕМАТИКА
История, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг в океански води, планинско бягане, сноу кайтинг (комбинация от ски или сноуборд и кайт/ “хвърчило”), екстремна фотография, екстремен байк, катерене.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Вход свободен!

Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
Партньори на събитието: хотел Капхаус

ПРОГРАМА

23 юли, четвъртък

21:00ч. –  21:06ч. –  „Пълнолуние“, Германия, Австрия, Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер, 6`

Затварянето на лифтовите станции и залязващото слънце бележат края на екшъна за повечето скиори. Не и за Макс Кронек и Йохен Месле. Докато ски градовете заспиват, те се отправят към планините и ги гледат как се пробуждат в нова светлина. Снегът отново започва да блести. Само звукът на ските им, завиващи в свежият сняг, нарушават тишината на пълнолунната нощ. Този нов ски филм е заснет без изкуствена светлина през периодите на пълнолуние през зимата на 2019 г. Предизвикателство не само за скиорите, но и за създателите на филма.

21:06ч. –  22:00ч. – „Лангкофел“, Италия, Райнхолд Меснер, 50`

Той е емблема на Вал Гардена в Доломитите и главният връх на групата Лангкофел. “Саслонх“ е ладинското име, с което е познат сред местните – „Дългата скала“. С височината си от 3181м. той е популярна цел сред катерачите. На 13 август 1869 г. Лангкофел е изкачен за пръв път от „краля на Доломитите“ Паул Громан. Заедно с двама спътници той достига до върха по югозападната стена по дългия обичаен маршрут. Тогавашният студент по право във Виена е първият покорител на много от върховете в Доломитите (от Мармолада до Чима Гранде), както и един от учредителите на Австрийското алпийско сдружение (1862 г.). В Ортизей е издигнат паметник в чест на неговите завоевания. На негово име е наречен връх Громан (3126м.) от групата Лангкофел. Паул Громан, най-важният изследовател на Доломитите, за пореден път се завръща в любимата си планина през 1869 г. Той пътува в каруца заедно с щирийския си водач Петер Залхер и през Сесто. В страноприемницата в Мозо се носят слухове. Всички знаят, че Громан е заможен и неговите водачи и носачи са добре платени. С изкачването на Лангкофел Громан си спечелва името на покорител на един от най-внушителните върхове в Доломитите. По това време той е в зенита на славата си и е смятан за един от най-добрите и прочути алпинисти. Когато семейството му обеднява, той е принуден да сведе до минимум алпийските си изкачвания, ала за него спомените му за Лангкофел остават безценни до края на живота му.

22:00ч. – 22:53ч. – „Ани, монахините от Ячен Гар“, Италия, 2018, Елоиз Барбиери, Роберто Дал’Анджело, 53`

В средата на 80-те години будисткият монах Акиук Лама се отправя да медитира на свещеното плато в Източен Тибет. Постепенно към него се присъединяват безчет поклонници, които основават Ячен Гар – огромно „будистко селище“, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Това е свещено място, което китайското правителство иска да ликвидира. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар въпреки обиските на полицията. Тя разказва за живота в това необикновено място, което скоро може да изчезне завинаги.

 

22:53ч. – 23:23ч. – “Серо Киштвар – Ледено студена история”, Швейцария, Юлиан Цанкер, 33`

Планините Кашмир бяха забранени за чужди алпинисти в продължение на няколко години. Забраната беше отменена в началото на 2010 г. и Стефан Зигрист, Денис Бурдет и Давид Лама направиха първата експедиция в региона на следващата година, за да изкачат Серо Киштвар в алпийски стил. Те достигнаха върха през северозападната страна. Зигрист обаче беше забелязал нов маршрут и се завръща през 2017 г. заедно с Томас Хубер и Юлиан Цанкер, но трудностите бяха по-тежки от очакваното и се натъкнаха на трудно техническо изкачване.

Легендата Томас Хубер беше гост на Банскофилмфест 2012 и 2018г.

 

24 юли, петък

21:00ч. – 22:20ч. – „Тежестта на водата“, САЩ, Майкъл Браун, 80`

“Тежестта на водата” е история за един незрящ мъж, който балансира между страха от удавяне в хаоса сред праговете на бурни реки и непреодолимото желание да се изтръгне от затвора на мрака. Сам с каяка си той се спуска по най-прочутата бурна река в света – Колорадо в отсечката й през Гранд Каньон. Ерик Уайхенмайър (първият сляп човек, изкачил Еверест)  вече се е справял с изумителни предизвикателства, пред които и зрящите биха се сепнали, и дори е изкачил Еверест, но спускането с каяк по бурна река е нещо различно. Движенето на водата е непредсказуемо, скалите по стените на каньона са безпощадни, грохотът не му позволява да чуе гласа на навигатора си и го излага на смъртна опасност, а приятелите му са в същото положение и се борят за собственото си оцеляване. Скоро той ще разбере, че всички приготовления и тренировки могат да се окажат недостатъчни. С наближаването на Лава Фолс – най-страховития праг на Гранд Каньон, страхът обзема Ерик с такава сила, че почти го парализира.

Награда за филм, отразяващ планинарските спортове, изследвания и приключения на Международния Банскофилмфест`2019

22:20ч. – 23:15ч. – „83° Каране на ски в Севера – пътуване до края  на света“, Австрия, Матиас Майер, 55`

Стремейки се да намерят най-красивите и отдалечени места на планетата Земя двамата авантюристи Матиас „Хауни” Хаунхолдър и Матиас Майер отново постигнаха успех. На по-малко от 800 километра от северния полюс можете да намерите Арктическите Кордилери. Това е най-северната планинска верига на света, разположена на остров Елисмиър. Стигането до там и карането на ски по най-северните склонове в света е следващата основна цел на Хауни и Матиас… Те си поставят за цел да карат ски на най-северните склонове на нашата планета. Самото стигане до там е приключение. Северната част от остров Елисмиър не само е едно от най-отдалечените места на земята, но и едно от най-студените. Островът е дом на полярни мечки и арктически вълци. При пътуването си на север двамата авантюристи не само са изправени пред големи атлетични предизвикателства, но и се срещат с инуитите, които активно подпомагат плановете им.

Матиас Майер беше гост на Банскофилмфест 2018г., а Матиас Хаунхолдер член на Междунардното жури на Банскофилмфест 2019г.

 

25 юли, събота

21:00ч. – 21:12.ч – „Байндалай – господарят на тайгата“, Испания, Анер Ечебария Морал, Пабло Видал Сантос, 12`

Седейки в юртата си, разположена в сърцето на тайгата, Байндалай ‒ старейшина на племето на дуканите, размишлява за смисъла на живота и смъртта в най-голямата гора на Земята. Той е последният от митичните скотовъдци, които отглеждат северни елени в тайгата.

 

21:12ч. – 22:32ч.   – „Живот в планините“, Канада, Гранд Балдуин,  85`

Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните,  крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека.  Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

 

22:32ч. – 23:30ч. – „Пумори, дъщеря на планината“, Испания, Ибан Гонзалес Пагалдини, Алекс Чикон, 60`

Този документален филм с участието на Алекс Чикон (който ще беше официален гост на Банскофилмфест 2019) отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори разказвайки паралелно страхотната история на младото непалско момиче Суку Мая и връзката, породена между нея и семейството на едно от момчетата, загубили живота си в тази трагедия.

 

Награда на Община Банско за филм, отразяващ културата на планинарските народи на Банскофилмфест`2019

Recent Posts

Leave a Comment