Лятна филмомания под звездите 2018 – град Банско

Лятна филмомания 2018 Банско – Екстремно кино под звездите

Избрани филми за Банско и най-доброто от Банскофилмфест’ 2017

И тази година по традиция от 25 до 28 юли ще се пренесем под звездното небе на град Банско и Пирин планина със селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година! Прожекциите стартират в 21:00ч. на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.

baner

Всички гости ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 12 филма от 9 страни (Австрия, Аржентина, Великобритания, Германия, Индия, Италия, САЩ, Франция, България). Ще се пренесем на връх Юнгфрау в Швейцарските Алпи, Гренландия, Земята на Кралица Мод в Антарктида, река Ганг в Индия, връх Гран Капюсен във Френските Алпи, Исландия, полуостров Митре – най-източната точка на остров Огнена Земя, районът Лангтанг на Непалските Хималаи, най-интересните катерачни обекти в Северна Америка, Банско и Пирин! Филмите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2018″ представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в четири летни вечери! Очаквайте и парти вечери в дните на събитието!

ТЕМАТИКА
История, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг в океански води, планинско бягане, сноу кайтинг (комбинация от ски или сноуборд и кайт/ “хвърчило”), екстремно каякарство.

При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Вход свободен!

Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
Партньори на събитието: Molerite (Молерите), механа „Ореха“, BaseCamp

 

ПРОГРАМА

25 юли, сряда

 

21:00-21:30 – откриване, програма на състави от читалище “Н. Вапцаров” – Банско

21:30-22:22 – “Върховете на живота ми, трета част: Лангтанг” (Испания, 2015, Себастиан Монта-Росе, 52’)

“Лангтанг” е разказ за едно пътешествие до сърцето на Непал. През април 2015 г. ултрабегачът Килиан Хорнет заедно с алпиниста Жорди Тосас и кинооператора Себастиан Монта-Росе се готви за скоростно изкачване на Еверест в рамките на проекта “Върховете на моя живот”. Два дни преди отпътуването им опустошително земетресение с магнитуд 7, 8 по скалата на Рихтер разтърсва Непал и има катастрофални последици за Лангтанг – любимата долина на Жорди. Тогава участниците в екипа се отказват от реализацията на своя проект и се отправят да оказват помощ на хората от района, който е близък до сърцата им. Филмът е ода за живота, израз на надеждата и търсене на нови хоризонти.

 

22:24-22:34 – “Маратон на Юнгфрау” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 10’)

Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

 

22:38-23:30 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (Германия, 2016, Йохен Шмол, 52’)

Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” (сред тях е сестрата на Ерик Макнейър-Лондри, един от миналогодишните официални гости на Банскофилмфест – Сара) предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.

  • Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

 

26 юли, четвъртък

 

21:00-21:21 – “Мано” (България, 2017, Росен Спасов, 21’)

Манол Калниев (роден през 1977 г.) е тийнейджър, когато Берлинската стена пада и светът се променя драстично. Израства в най-бурните години на прехода като нормален представител на своята възраст. В края на 90-те животът му се диктува от празнота и безсмислие, и е калейдоскоп от шумни празненства, жени и махмурлук. Поредица от лични осъзнавания ще се превърне в животопроменящ фактор за него. Този филм-портрет показва настоящето всекидневие на Мано, което е изпълнено със ски, сноуборд, колоездене, кунг фу, спининг и йога.

 

21:24-22:02 – “Огледалната стена” (Великобритания, 38’)

Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

 

22:06-23:05 – “Свещената (не)свещена река” (САЩ, Индия, 2016, Джейк Нортън, Пийт Макбрайд, 59’)

Филмът разказва за най-обожествяваната и най-почитаната река – великата Ганг. През 2013 г. режисьорите на филма преминават разстоянието от изворите до вливането й в Индийския океан. Те преодоляват близо 5500 метра денивелация и 1550 мили разстояние, документирайки красотата и проблемите й. Тя е почитана от над 1 милиард души, от нея зависи животът на 500 милиона човешки същества. Тя е източник на живот и вдъхновение, но и на смърт, замърсяване и трагедии… Реката е преградена на 16 места за нуждите на електродобива. В строеж са нови 14 баража. В нея се изливат тонове промишлени и битови отпадъци, докато милиони хора всеки ден правят ритуални къпания (Ганга Джал) във водите на Ма Ганга – Мама Ганга. Както казва Джейк Нортън, става дума за парадокса на великата и свещена река – божествена и осквернена, почитана и опозорена. И за отговора на основния въпрос: “Може ли да оцелее?”.

 

23:08-23:22 – “Царството на вулканите” (Австрия, 2017, Флориан Алберт, 14’)

Две седмици Дарян, Фло и Маню се спускат по ледените кулоари в Царството на вулканите – Исландия, а вечерите прекарват в най-големия кемпър на острова. Всеки ден се сблъскват със зашеметяващите светлини и багри на Севера, с линии за каране, които завършват на самия бряг на морето, с пронизващ вятър по била и стени, с уникални хора и с проблеми в отношенията между чайките и…  дроновете с кинокамери. С една дума – преживяват едно много специално приключение.

 

27 юли, петък

 

21:00-21:37 – “180 години родолюбие” (България, 2015, Маргарита Полежанова, Красимир Кушев, Феодор Сургов, 37’)

Филм за изграждането и съдбата на църквата “Света Троица” в Банско. Тя е сред най-ярките символи на националното ни възраждане, а историята й – четвъртвековна битка с институциите на Османската империя. Но родолюбивото дело на банскалии, сред които се откроява фигурата на Лазар Герман, все още тъне в забрава.

 

21:37-22:01 – “Да се научиш да живееш отново” (Франция, Италия, 2017, Елоизе Барбиери, 24’)

Макар че загубва чувствителността в краката си след инцидент в планината, Ванеса Франсоа продължава да се занимава с катерене с помощта на приятелите си, които са не само отлични алпинисти, но притежават душевна щедрост и солидарност. След успешното изкачване по тура “Zodiac” в Йосемити Ванеса решава да опита силите си на Гран Капюсен – високия близо 4000 метра скален монолит в масива на Монблан. За Ванеса катеренето е преди всичко пътуване към собствената й същност, по време на което постепенно започва да си дава сметка, че парализираното й тяло не може да бъде пречка пред общуването с планината.

 

22:01-23:31 – “Полуостровът Митре” (Аржентина, 2016, Хулиан и Хоакин Асулаи, 90’)

Разказ за 53-дневна пешеходна експедиция в най-източната част на остров Огнена Земя с 35-килограмови раници на гърба, по безлюдни и девствени терени. Участниците в нея искат да сърфират по вълните край фара на нос Сан Диего, където не е плавал никой преди тях. За да стигнат до това място, те трябва да преодолеят труден път. Документирайки видяното, решават да отправят екологично послание към всички за най-обикновен природосъобразен живот, изразено с думите “Peninsula Mitre forever!” (“Полуостров Митре завинаги!”).

 

28 юли, събота

 

21:00-21:57 – “Подвигът и другите обикновени неща” (България, 2017, Валери Яков, Красимир Кушев, Феодор Сургов, 57’),

Филмът е изграден върху усещанията, емоциите и личните послания на трима наши съвременници, провокирани да участват в необичайна телевизионна експедиция. Това са литературният историк проф. Михаил Неделчев, кметът на община Банско Георги Икономов и телевизионният журналист Валери Яков. Възкресявайки събития от Балканската война, сред които се открояват освобождението на Банско, Неврокоп и Кавала, те тръгват по стъпките на своите предци, за които подвигът е бил обикновена делнична работа…

 

21:57-23:33 – “Бунтарят – легендата Фред Беки” (САЩ, 2017, Дейв О’ Лъски, 96’)

Филмът е посветен на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки, който изоставя общоприетите норми на поведение и материалния комфорт, за да избере чергарския живот на скитащ алпинист. Той прави многобройни свръхтртудни изкачвания, които много дълго са смятани за невъзможни. Бунтарят Беки изгаря мостовете след себе си, бяга от славата и живее като самотник – единствено с мисълта за следващия връх. Оказва се, че през цялото време си е водил записки, в които е разговарял със себе си и е анализирал ставащото около него. Еколог още от времената, когато това понятие не съществува, той е автор на 13 фундаментални книги, които са като пътепоказатели за младите поколения. Фред Беки не се боeше от предзвикателствата, дори и на 94 години. Почина на 30 октомври 2017 г., след премиерата на филма на 26 May 2017 г. в Телюрайд, щата Колорадо.

  • Голямата награда от Банскофилмфест’ 2017.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment