Лошото време спря Щек и Гьотлер на Шиша Пангма

Планът на Ули Щек (Ueli Steck) и Давид Гьотлер (David Göttler, официален гост на Банскофилмфест през 2014 г.) беше амбициозен. Те възнамеряваха да прокарат в алпийски стил нов маршрут по южната стена на Шиша Пангма (8013 м).

Shisha 1

Проектът на Щек и Гьотлер за нов маршрут

по южната стена на Шиша Пангма

Снимка/ photo: altitudepakistan.blogspot.com

Свръзката бе великолепно подготвена. В рамките на аклиматизацията Щек и Гьотлер за малко над 12 часа направиха пробег през три високи хималайски прохода, преодолявайки разстояние от 60 километра и над 7000 м денивелация. Аклиматизационните си излизания правеха в характерния за тях светкавичен стил.

Shisha 2

По Британския маршрут на Шиша Пангма

Но какво от това – както пише Щек, след като природата не им остави никакъв шанс:

–           За съжаление, по време на цялото ни пребиваване в района на Шиша Пангма нямаше нито един цял ден хубаво време. Вместо това всеки ден вееше и валеше.

Shisha 3

Ули и Давид в базовия лагер на Шиша Пангма

При тези условия отпадна планът им за прокарване на нов маршрут на Шиша Пангма. Свръзката направи два бързи опита по “Girona Route” до 7800 м и по “British Route” до 7600 м. Ули продължава:

–           От една страна човек винаги иска да стигне до върха, но от друга много добре покатерихме и се връщаме с натрупан огромен опит! Благодаря на Давид за чудесната експедиция! Категорично постигнахме целта си – да се върнем от това начинание по-силни!

Трябва да напомним, че експедицията на Щек и Гьотлер направи важно откритие. На 27 април т. г. двамата намериха телата на загиналите преди 17 години Алекс Лоу (Alex Lowe) и Дейвид Бриджис (David Bridges).

На водещата снимка – Ули Щек и Давид Гьотлер

Recent Posts

Leave a Comment