“Летящата дъска” е факт и влиза в Книгата на Гинес

Франки Запата (Franky Zapata), изобретателят на апарата “Flyboard Air” тези дни постави световен рекорд по дължина на полета с хоувърборд (hoverboard). Запата прелетя 2252 г. край брега на Сосе-ле-Пен (Sausset-les-Pins), в региона Прованс-Алп-Кот д‘ Азур (Provence-Alpes-Côte d’Azur), Югоизточна Франция. Това постижение почти 10 пъти надвишава предишното, което беше 275,9 метра.

zapata-farthest-hoverboard-flight-record-flyboard-air-6

Франки Запата по време на полет

За първи път Запата привлече вниманието с видео, на което лети със своето изобретение. Много от потребителите на Мрежата, след като го гледаха, го обявиха за фалшификат. Но този път няма съмнения – всичко е действително, в което се убедиха и представители на “Книгата на Гинес”.

zapata-farthest-hoverboard-flight-record-flyboard-air-15

Франки Запата със своето изобретение

Фирмата на французина, базираната в Льо Ров (близо до Марсилия) “Zapata Racing”, произвежда няколко модела хоувърбордове, които се държат във въздуха с помощта на мощни струи вода, чрез които се получава реактивен ефект. Те се включват към базата с помощта на дълъг шланг, в който се нагнетява вода и тя се изхвърля от водния хоувърборд под огромна налягане. Но тази система не е нищо ново.

Но “Flyboard Air” действa без никакви маркучи и вода. Това е система, която се задържа във въздуха до 10 минути с помощта на самия въздух. Максималната скорост на движение възлиза на 150 км/ час. В конструкцията на хоувърборда влизат четири турбодвигателя с мощност 250 конски сили. Горивото е керосин Jet A1. Резервоарът с него се поставя на гърба на летеца. Има и два други двигателя, разположени от двете страни на дъската. Те служат за стабилизирането й. За управление се използва ръчен пулт. Самият пилот фиксира своето положение върху хоувърборда със закрепени върху него автомати за ски.

Тестът на устройството и опитът за поставяне на световен рекорд бяха наблюдавани от около 200 души.

Конструирането на хоувърборда “Flyboard Air” продължи четири години. За Запата е дело на живота му, което той не пропусна да отбележи в изявлението си след рекорда.

Интересно е, че световният рекорд бе поставен само два месеца след началото на изпитанията. Изобретателят казва, че мечтае за деня, в който ще може да яхне своя хоувърборд и да отиде на работа с него. Изглежда, че сбъдването на мечтата му е близко.

Видео от един изпитателен полет…
//www.youtube.com/watch?v=KEDrMriKsFM

… и от поставянето на световния рекорд:

//www.youtube.com/watch?v=rNKRxsNyOho

На водещата снимка след признанието

Recent Posts

Leave a Comment