Легендарния изследователски кораб “Калипсо” на капитан Жак-Ив Кусто ще бъде реставриран

Легендарният плавателен съд “Калипсо” (“Calypso”)*, на който знаменитият френски изследовател и родоначалник на човешкото проникване в “Света на мълчанието”** с модерни средства Жак-Ив Кусто (Jack-Yves Cousteau, 1910-1997) проучваше морските дълбини в различни кътчета на планетата, напусна хангара, където бе съхраняван в разглобен вид и се отправи на собствен ход към Турция. Там му предстои дълга и детайлна реставрация.

Cousteau1972_(cropped)

Капитан Жак-Ив Кусто

Корабът, спуснат на вода през 1942 г. като британски миночистач (тралчик), има дървен корпус с метална обшивка. Специалисти, готови да се заемат с трудната задача да го възстановят, се намериха в Истанбул.

cousteau13n-1-web

Кают-компанията на “Калипсо” – момент от експедиция в Червено море

около средата на миналия век

Оригиналното оборудване и интериорът от времето на командор Кусто ще бъдат запазени напълно (или в максимално възможна степен). Изключение ще бъдат някои прибори за навигация и двигателите. Те ще бъдат заменени от по-съвременни, по-мощни и съответстващи на днешните екологични изисквания.

calypso4

“Калипсо” се отправя към Истанбул

За да види излизането на “Калипсо” от хангара, се събра огромно множество почитатели на капитан Кусто и на делото му от цяла Франция. Голяма бе и групата на специално пристигналите от чужбина.

Така бе поставено начало, което възкресява надеждата, че “Калипсо” отново ще плава.

Твърде символично е, че друго “отроче” на Жак-Ив Кусто – фирмата “Aqua Lung”, която започва своето съществувание под името “La Spirotechnique”, празнува своята 70-годишнина.

На водещата снимка – “Калипсо” влиза в пристанището на Монреал през 1980 г.

По:
Parisien-292x75

Le_Figaro_logo

––––––––––––––-
*Калипсо (гр. Καλυψώ’- „ще се скрия“) е нимфа-океанида, дъщеря на титана Атлас. За океаниди са били смятани трите хиляди деца на титаните Океан и Тетия (според друга версия – на Хелиос и Персеида), сестри на трите хиляди речни бога. Всяка нимфа е повелителка на определен извор, река, голямо или малко езеро. Калипсо е нимфа, владетелка на митичния остров Огигия, която спасила Одисей след корабокрушение и го приютила на острова си 7 години, с надеждата че той ще стане неин съпруг. Обещала му безсмъртие, ако остане при нея, но не могла да го накара да забрави родината си. Атина се застъпила за Одисей пред Зевс и той изпратил Хермес да предаде заповедта му на Калипсо, за да го освободи. Така тя била принудена да го пусне да си замине. Помогнала му да си построи сал и го снабдила с всичко необходимо за път.

cousteau book

**“Светът на мълчанието” (Жак-Ив Кусто, Фредерик Дюма, издателство “Народна младеж”, 1961 г. 196 стр./ J.-Y. Cousteau et Frédéric Dumas, “Le Monde du silence”, Paris, Éditions de Paris,‎ 1953, 1e éd., 240 p., notice BnF no FRBNF32056175) – култовата книга за няколко поколения българи, отворила пред тях прозорец към света на приключенията, пътешествията и изследванията. Нейни автори са Жак-Ив Кусто – един от съизобретателите на акваланга [заедно с Емил Ганян (Émile Gagnan, 1900-1979)] през 1943 г., офицер, океанограф, еколог, журналист, режисьор, фотограф, и Фредерик Дюма (Frédéric Dumas, 1913–1991) – близък сътрудник на Кусто, най-големият гмуркач и леководолаз на своето време.

Recent Posts

Leave a Comment