Лайла Уаши (Мароко) – гост на Банскофилмфест 2017

Специален панел „Destination Morocco“, съвместно с Посолство на Кралство Мароко

Лайла Уаши – официален гост на Банскофилмфест’2017 – презентация на Банскофилмфест`2017 – 24 ноември, 17:30ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“

Лайла Уаши (Laila Ouachi) е важна и ярка фигура в обществения живот На Мароко. От 2009 г. с Идрис Сенуси организира мащабни събития на границата между спорта и културата в родината си, като, например, световното кайтсърфинг-турне, прекосяването на пустинята Дакхла (на границата между Атлантическия океан и Сахара) или “Сахрауя” (Sahraouiya) – бягане, в което участват отбори от по две жени, които искат да проверят себе си, стигайки до границата на собствените си възможности, а заедно с това преследват благородни благотворителни цели.

Laila-Ouachi-organisatrice-de-lévénement

След като получава диплома по мендиджмънт на телевизионни продукции от Националния институт по аудиовизия през 1989 г. и защитава докторска дисертация върху литературата на страните от Магреб (областта в Северна Африка, на север от Сахара), включваща Алжир, Тунис и Мароко, започва работа в обществената телевизия “2М”, където изпълнява редица функции. Десет години по-късно става прес-секретар и завеждаща връзките с обществеността на една от най-големите кредитни и застрахователни институции в родината си “Креди дю Марок” (Credit du Maroc).

През 2002 г. е включена в екипа на тогавашния министър-председател на Мароко Дрис Джету (на този пост от 2002 до 2007 г.) като отговаряща за връзките с обществеността и за комуникационните стратегии на различните министерства.

 

Лайла Уаши е дългогодишна деятелка, а от 10 години – президент на асоциацията “Лагуната Дагхла” (“Lagon Dakhla”) за развитието на спортни и културни дейности в един от най-интересните от историческа, географска и етно-културна гледна точка административни региони на страната – Дакхла-Уед Ед Дахаб ( Dakhla-Oued Ed-Dahab), Западна Сахара. Тя е генерален секретар и член на изпълнителното бюро на Фондацията на Хасан Снуси за помощ на майки и деца в неравностойно положение и риск (Hassan Snoussi’ s Fondation for the mother and child in a precarious situation).

capture-d_ecc81cran-2016-04-22-acc80-12-00-05

Recent Posts

Leave a Comment