Курт Димбергер отново идва в България

След като бе официален гост на Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско през 2009 г., легендарният австрийски алпинист отново ще гостува нашата страна. Този път негов домакин ще бъде Стара Загора.

KurtDienberger

Курт Димбергер на тържествата в Катманду по случай Златния юбилей на Дхаулагири, до него е председателят на Непалската федерация по алпинизъм Анг Тсеринг Шерпа

Курт Димбергер пристига на 1 юни т. г., почти веднага след посещението си в Катманду, където участва в тържествата по случай 50-ата годишнина от премиерата на Дхаулагири (8167 м). На следващия ден ще посети Розовата долина (негова мечта от детинство) и Долината на тракийските царе в околностите на Казанлък. На 3 юни преди обяд ще бъде приет от областния управител Йордан Николов. Вечерта от 19.00 часа е неговата презентация на тема “Хималайските алпинизъм вчера и днес – 50 години от първото изкачване на Дхаулагири”*. В последния ден от пребиваването си ще посети Пловдив и Бачковския манастир.

Курт Димбергер (роден на 16 март 1932 г. във Филлах, Каринтия, Австрия) e единственият жив алпинист (другите са Гялцен Норбу Шерпа и Херман Бул), който има две първи изкачвания на осемхилядници в Златната епоха на хималайския алпинизъм.

Между 1956 и 1958 г. с постоянния си партньор от онова време Волфганг Щефан изкачва три от най-знаменитите северни стени в Алпите – на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас. През 1958-а с Франц Линднер преминава гребена Пьотере на Монблан.

На 9 юни 1957 г. стъпва на Броуд пик (8047 м) със сънародниците си Фриц Винтерщелер, Маркус Шмук и Херман Бул. Три години по-късно, на 13 май 1960-а, е на Дхаулагири (8167 м) заедно с Петер Дийнер, Ернст Форер, Албин Шелберт, Ниима Дорджи Шерпа и Наванг Дорджи Шерпа. През 1967 г. прави първото изкачване на Западния връх на Тирич Мир (7338 м) в Хиндукуш, действайки в алпийски стил.

Курт Димбергер е последният човек, който е видял Херман Бул преди неговото падане със снежна козирка и безследно изчезване на Чоголиза през 1957 г. Преживява нова трагедия в черната за световния хималаизъм 1986 г. На 4 август с. г., в късните часове на деня, стъпва на K-2 (8611 м) – най-трудния и най-красивия между осемхилядниците, с приятелката си Джули Талис. На слизане двамата бивакуват принудително на 8000 м. Следващата нощ Джули умира, по всяка вероятност от белодробен оток. Курт оцелява с цената на тежки измръзвания, които водят до ампутации на пръстите на ръцете му.

През 2000 г. изкачва вулкана Котопакси (5897 м) в Еквадор.

Курт Димбергер е бил кинооператор по време на почти всички експедиции, в които е участвал и се ползва със заслужената слава на един от най-добрите в тази област. Заедно с Джули Талис са смятани за най-добрия височинен снимачен екип. Носител е на отличия от най-големите фестивали на планинарското и документалното кино (Тренто, Грац, Ле Диабльоре и др.). Филмът “Източната стена на Еверест” (“Everest Eastface”, USA 1981, Kurt Diemberger, 20’) му донася една от най-престижните световни награди в областта на кинематографията – EMMI (както и наградата за най-добър експедиционен филм от Кинофестивала в Сан Себастиян, Испания).

Той е и великолепен писател. На перото му принадлежат книгите: “Summits and secrets”, 1991. Translated into English by Hugh Merrick, “Spirits of the Air”, 1994, “K2 : Challenging the Sky”, 1997, “The Kurt Diemberger Omnibus”, 1999, “K2. Traum und Schicksal”, 2001 (на немски). По всяка вероятност една от тях ще се появи на български.

plakat_dimberg_1

Организатори на посещението са:

Община Стара Загора,

Областна администрация Стара  Загора,

Туристическо дружество „Сърнена гора“

Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.

–––––-

*В залата на библиотека “Захарий Княжевски” (Стара Загора 6000, бул. Руски № 46, тел. 042 648 131, e-mail: lib-sz@prolink.bg , snmlib@abv.bg, //www.szlib-zk.eu/)

Recent Posts

Leave a Comment