Крум Родригес (България)

КРУМ РОДРИГЕС (оператор)

Роден в София през 1977. Учи фотография във Френската Академия по Изображението в Богота(Колумбия) и няколко години след това се дипломира като магистър по операторско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Венец Димитров. Някои от късометражните филми заснети там получават престижни награди на международни фестивали, между които статуетката „Golden Tadpole“ на най-големия международен фестивал за операторскo изкуство Camerimage ’05 в Лодз, Полша, както и наградата Best Cinematography на фестивала Next Reel ’05 в Ню Йорк за филма „Преди живота, след смъртта“ на Драго Шолев. През 2006г. печели наградата за най-добра операторска работа в късометражен филм на  ператорския фестивал „Братя Манаки“ в Битоля, Македония за филма „Diving“ на режисьора Робърт Вукайло.

Започва да работи професионално през 2002г. като асистент оператор в ТВ реклами, а през 2004г. получава и първата си работа като оператор. Заснел е повече от 300 рекламни ТВ клипа, работейки за някои от най-големите клиенти и агенции на пазара.

Дебютира в игралното кино през 2008г. година с филма „Прогноза“ на Зорница София. През 2009г. снима филма „Подслон“ на Драго Шолев, чиято световна премиера се състои на МФФ Сан Себастиян през 2010г. и е показан на повече от 70 фестивала по света. Третият му пълнометражен филм „Цветът на хамелеона“, който е режисьорски дебют на оператора Емил Христов, е селектиран в програмата Discovery на престижния кино фестивал в Торонто, както и в състезателните програми на международните фестивалите в Солун, Стокхолм, Индия и др.. Филмът „Виктория“ на Майя Виткова е първия български филм с официална селекция в състезателните програми на фестивалите в Сънданс, Гьотеборг и Ротердам. „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е петият му пълнометражен филм, той печели Kutxa Award за най-добър нов режисьор на МФФ Сан Себастиян ’14, международната награда за дебют на МФФ Гьотеборг ’15 и специалната награда на журито в Токио ’15.

През 2015г. работи по дебютния филм на Ралица Петрова – „Безбог“, носител на голямата награда “Златен Леопард” в Локарно ’16. Същата година снима филмите „Асансьор за пациенти”(реж.Иглика Трифонова), „Слава”(реж.Петър Вълчанов и Кристина Грозева) и „Воевода”(реж.Зорница София).

През 2017г. снима турско-българската копродукция “The Announcement”, чиято световна премиера е в програмата Orizzonti на кино фестивала във Венеция през 2018г, където филмът печели Специална Награда на Журито.

За операторската си работа по филма е номиниран за годишните награди на Асоциацията на Турските Филмови Критици SIYAD през 2018г. Филмът “Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева печели голямата награда “Кристален Глобус” на Международния Кинофестивал в Карлови Вари през 2019г., както и селекции на фестивалите в Торонто и BFI същата година.

Член на Асоциацията на Българските Оператори, А.Б.О./ B.A.C.

Recent Posts

Leave a Comment