“Краеведски познания и естетическа наслада от недокоснати до днес простори”

На 5 март 2013 г. т. г. от 19.00 часа в галерията на Полския културен институт в София (ул. “Веслец” 12, телефони: 02 981 09 07. 02 987 21 59, //institutpolski.org/)* презентация за пътешествието си до най-високата точка на Азербайджан** и до други природни и културни забележителности на тази страна ще направи Стела Стоилова.

Поглед от склоновете на най-високия връх в Азербайджан Базардюзю (4466 м)

към втория връх в масива Базарюрт (4126 м), увенчан от двата симетрични ледника вдясно

Снимка: Стела Стоилова

В анонса на своя разказ, илюстриран със slide show, авторката Стела Стоилова казва: “Той е посветен на експедицията до най-високата точка на Република Азербайджан – връх Базардюзю (4466 м), последвана от посещение на Гобустанския археологически резерват, съхраняващ близо 6000 скални петроглифа, калните вулкани на възвишението Кянизадаг и Храма на вечния огън в близост до Баку.

Идеята да се посети Азербайджан е продължение на амбицията ми да обиколя южните страни от състава на бившия СССР и да се запозная отблизо с техните планини и културно наследство. За щастие симпатията към тази дестинация бе споделена с приятели от клуб за пътешествия “Бяла звезда” – Русе, и стана възможна след близо половингодишна подготовка.

За мен Азербайджан бе единствено родината на музикалната фамилия Мустафазаде с нейната най-ярка звезда, създателя на уникалния джаз мугам – Вагиф Мустафазаде, оставил неповторими по стил композиции … и така до лятото на 2012 г., в което моите очаквания за получаване на краеведски познания и естетическа наслада от недокоснати до днес простори бяха богато възнаградени”.

На път към Азербайджанските планини

Снимка: Стела Стоилова

Организатор:

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”

–––––––––-

*Местоположението на Полския Институт – на:

www.polinst-bg.org/img/pi_map.jpg

**Азербайджанските планини (заедно с Дагестанските, Чечено-Тушетските и Ингушето-Хевсуретските) са част от Източен Кавказ. Природата на Азербайджан се характеризира с контрастност на релефа – на неголямо разстояние (40-60 км) има денивелация от 28 м под морското равнище (Прикаспийската низина) до 4466 абсолютна височина (връх Базардюзю).

Recent Posts

Leave a Comment