Килиан Хорнет ще се опита да изкачи (и) Еверест на бегом

Миналата неделя, 7 август, Килиан Хорнет (Kilian Jornet), пристъпи към осъществяване на най-голямата цел в своята кариера – стигане на бегом до Еверест. Ако успее, това ще бъде едно от най-големите постижения на осемхилядниците през последните години.

Бягането на Еверест е част от проекта “Summits of My Life” на Килиан Хорнет. В рамките му той подобри рекордите за скоростно изкачване на Монблан, Матерхорн, МакКинли (или Денали) и Аконкагуа. Сега дойде редът на Еверест.

Kilian Jornet-Everest-plan

Мястото на старта – манастира Ронгбук, и Еверест

Стилът, в който възнамерява да действа Килиан Хорнет, е забележителен. Той планира изкачване в чист алпийски стил, light & fast. Ще стартира от последното постоянно обитавано от хора място – манастира Ронгбук (5000 м). След 30 километра трябва да стигне до т. нар. Zombie Camp (6500 м), после – и Еверест. Ще действа по рядко посещаваната северна страна на върха и още по-точно по един от двата големи жлеба в нея – така наречените Кулоар на Хорнбайн и Големия кулоар или Кулоара на Нортън.

Всъщност, каталунецът ще използва опита на Райнхолд Меснер, който преди 36 години, в далечната вече 1980-та, написа една от най-ярките страници в историята на световния алпинизъм, правейки първо в историята изкачване на Еверест през мусонния сезон, соло и в чист алпийски стил. Знаменитият южнотиролец заложи на предположението – и не сбърка! – че дори и през този крайно неблагоприятен от метеорологична гледна точка период се случват два-три поредни дни на относително спокойно време, стига човек да разполага със сила и бързина. И вдъхновение, разбира се.

Kilian everest-aerial-routes

Маршрутите към Еверест

Подобен екстремен план има и поне едно достойнство. През мусонния сезон, поради лошото време, няма експедиции. Т. е., при придвижването си към върха по фрагментите от маршрута, който върви по изток-североизточния или западния гребен, Килиан Хорнет няма да сблъсква и да изчаква тълпите от участници в комерсиални експедиции. Или пък да влиза в спорове или ръкопашни схватки със шерпите поради използване на чужди парапети.

Kilian Equipment

Екипировката на Килиан Хорнет за опита му на Еверест

Килиан Хорнет има много голям опит, побеждавал е в най-големите планински бягания и ски-ралита в света. Но никога досега не е бил на осемхилядник, за което си дава сметка:

–           Много е важно как организмът ми ще реагира на голямата надморска височина. Тази експедиция се различава от всичко, което съм правил досега. Ключова е добрата подготовка, но, очевидно, ще трябва търпеливо да науча уроците на тези велики планини.

Като спортист до мозъка на костите си Килиан Хорнет се подложи на системни тренировки за аклиматизация. Те се състояха в изтощителни бягания в масива на Монблан, всяко от които само по себе си е рекордно постижение:

Запитан какви са шансовете за успех на каталунеца, Ули Щек (Ueli Steck) отговори:

–           Вярвам, че Килиан може да постигне замисленото. Най-малкото – трябва да опита. А ако не стане – ще повтори опита си след една година. Килиан е реалист. Знам това със сигурност.

Килиан Хорнет ще бъде придружаван от екип, в който влизат опитният хималаист, сънародникът му Жорди Тосас (Jordi Tosas), а така също швейцарският оператор и режисьор Себастиан Монта-Росе (Sébastien Montaz-Rosset) и френският гид Вивиан Брюше (Vivian Bruchez).

На водещата снимка – Килиан Хорнет

Recent Posts

Leave a Comment