Катеренето остава в борбата за олимпийско признание

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение пет нови дисциплини да бъдат включени в програмата на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

През септември 2015 г. Организационният комитет на Игрите в Токио през 2020 г. огласи своето предложение по въпроса за включване на нови спортове в олимпийската програма. Сред тях (общо пет) бе и катеренето (във формат “боулдъринг” + “скорост” + “трудност”).

Tokyo 2020

Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс и председателят на

Организационния комитет на Игрите в Токио Йоширо Мори

Сега Изпълнителният комитет на МОК, по време на заседанието си в Лозана, подкрепи идеята за разширяване на Игрите чрез включване на нови спортове и дисциплини в програмата им. По този повод вицепрезидентът на МОК Джон Коутс (John Coates) каза:

–           Предложението включва популярни в Япония дисциплини, които, надявам се, ще придобиват все по-голяма популярност сред младите хора по света.

Решението означава, че катеренето съхранява шанса си да намери място в семейството на олимпийските спортове. Но това може да стане едва след като решението бъде възприето на пленарната сесия на Международния олимпийски комитет в Рио де Жанейро през август т. г. Затварянето на този процес трябва да настъпи в средата на 2017 г. след окончателно решение на Изпълкома на МОК.

Ако тогава предложението бъде утвърдено в сегашния му вид, в Токио през 2020 г. ще се появят 18 нови надпревари в спортовете бейзбол, софтбол, скейтинг (ролкови кънки), сърфинг, спорто катерене и карате. До участие в тях ще бъдат допуснати 474 спортисти. Така общият брой на участниците в Игрите ще нарасне до 11 000, а броят на спортовете – до 33.

Това би бил сероиозен импулс за развитието на състезателното катерене, шанс за намиране на нови спонсори и за държавни субсидии. Съществува и друго мнение – че катеренето се развива добре и без перспективата за включване в олимпийски игри, а сегашните власти на Международната федерация по спортно катерене раздвояват усилията си. В САЩ, например, само през 2015 г. са се появили 40 нови изкуствени катерачни стени, действащи на комерсиални начала. Расте и броят на катерещите се по естествени скални формации.

На водещата снимка – момент от заседанието на Изпълкома на МОК в Лозана

Recent Posts

Leave a Comment