Какво се случва на Еверест от юг след двата нулеви сезона?

Трагедиите в две последователни години – 2014-та (лавината в района на ледопада Кхумбу) и 2015-та (голямото земетресение, засегнало цял Непал), поохладиха ентусиазма на желаещите да изкачват Еверест от юг. Непалското Министерство на туризма, културата и гражданската авиация съобщи, че за тазгодишния предмусонен (пролетен) сезон са издадени 300 разрешения.

Според информация от същия източник, 277 души са били в базовия лагер и са пристъпили към експедиционна дейност на 7 април т. г. А  233 от тях вече са били завършили първата фаза от аклиматизацията си. Както отбелязва Гянендра Шрестха (Gyanendra Shrestha), висш чиновник от споменатото ведомство, не е изключено да бъдат дадени и допълнителни позволения, защото по принцип желаещи да изпробват силите си на Еверест се появяват от средата на март до края на април.

everest-quake-witnesses-facebookJumbo

Базовият лагер в непалското подножие след земетресението през 2015 г.

Опите за стигане до върха ще започнат някъде около средата на май. Всяко индивидуално разрешение за чуждестранен участник в експедиция струва $11 000. Т. е., при сегашната бройка на permit-ите се очаква постъпленията в държавната хазна да бъдат около $3 500 000.

“Въпреки че правителството забави обявяването на решението, че позволенията на хора, които бяха принудени да се откажат от своите експедиции след бедствията през 2014 и 2015 г., ще бъдат валидни през този сезон, броят на желаещите да изкачат Еверест е изненадващо голям. Това още веднъж потвърждава магнетизма му” – заяви президентът на Непалската асоциация по алпинизъм (Nepal Mountaineering Association, NMA) Анг Тсеринг Шерпа (Ang Tshering Sherpa).

През предстоящия сезон двама шерпи ще се борят за подобряване на рекорда за брой изкачвания на Еверест. Според цитирания Гянендра Шрестха, Мингма Чхири Шерпа (Mingma Chhiri Sherpa) и Пасанг Тензи Шерпа (Pasang Tenzi Sherpa) възнамеряват да направят по три изкачвания. Ако успеят, Мингма, който към момента е бил 19 пъти на Еверест, ще изпрати в историята предишното най-добро постижение на Апа Шерпа (Apa Sherpa) от май 2011 г., който е стъпвал 21 пъти на Третия полюс. Пхурба Таши (Phurba Tashi) който изравни рекорда на Апа Шерпа през 2013 г., също има амбицията и да го надмине през този сезон. Той има три изкачвания в един сезон през 2007 г. “Подобно нещо е правено нееднократно на Еверест и при огромния потенциал на шерпите необходимото условие за успех е подходящото време” – казва Анг Тсеринг Шерпа.

Друг непалец – Мин Бахадур Шерхан (Min Bahadur Sherchan), който е от племето гуркхи, иска да си върне рекорда за изкачване на Еверест на най-голяма възраст. Мин Шерхан е на 85 години… Той вече е бил негов притежател, след като стъпи на Еверест на 78 години и бе вписан в Книгата на Гинес през 2010 г. Но японецът Юичиро Миура подобри постижението, поздравявайки се с успех на 80 г. през 2013 година. Шерхан бе в непалското подножие на Еверест през миналата година, но априлското земетресение сложи край на плановете му.

Интерес представляват още няколко начинания – 50-членната военна експедиция от Индия и Обединените Арабски Емирства, включваща военни от специалните части за действия в пустинни условия, както и две чисто дамски експедиции. Едната е на Националния кадетски корпус на Индийската армия. За другата, наречена “Indian Army Everest Massif Expedition”, засега се знае, че ще бъде ръководена от лейтенант-полковник Ранвийр Сингх Джамвал (Ranveer Singh Jamwal) и включва 14 дами.

През 2014 г. лавина отне живота на 16 непалски шерпи, които работеха в ледопада Кхумбу. След изключителбно рискована издирвателна акция бяха намерени телата на 13-ма от тях. През 2015 г. лавина, предизвикана от земетресението на 26 април, предизвика смъртта на 19 души в района на базовия лагер в непалското подножие и в ледопада Кхумбу. И пролетният сезон на 2015 г. приключи преждевременно за 356 души.

Първото след инцидента и единствено през 2014 и 2015 г. изкачване на Еверест бе направено на 23 май 2014 г. от китайката Ванг Джинг (Wang Jing), която пренебрегна всички забрани и ограничения, нае хеликоптер и с него стигна до Западния циркус, избягвайки опасностите на ледопада Кхумбу. С което си навлече неодобрението и гнева на световната планинарска общност и особено на гилдията на непалците, които работят в сферата на туризма.

Според последни данни, непалското правителство е дало възможност на всички, които прекъснаха опитите си през 2014 и 2015 г., да могат да се възползват от платените вече разрешения до 2019 г.

Recent Posts

Leave a Comment