“Как да оцелеем в Каракорум през зимата?”

Презентация на тази тема с автор полският алпинист и експедиционен лекар д-р Роберт Шимчак можете да видите в понеделник, 10 октомври т. г. от 18.00 часа в галерията на Полския институт в София. Авторът е за няколко дни у нас като участник в първата в България научна конференция “Медицина за пътешественици”.

На нея (на 8 октомври в Аула Максима на болницата “Света Екатерина”) той се представи с доклада “Хронични заболявания – може ли да ме убие височината?”.

Роберт Шимчак в лагер 3 на Нанга Парбат

Роберт Шимчак (роден през 1977 г.) е доктор по медицина. Завършил е Медицинския университет в Гданск и е специализирал в областта на спешна медицина. Член е на Международното дружество за планинска медицина, на международната Организация на службите за спешна медицинска помощ (HEMS, Health Emergency Medical Services Inc.), на Хеликоптерната спасителна медицинска служба (Helicopter Emergency Medical Services), на Медицинската комисия на Полския алпийски съюз.

Бил е лекар на три зимни експедиции на осемхилядници. Самият той е стъпил на Дхаулагири (8167 м) през 2008 г. и Нанга Парбат (8125 м) през 2010 г. Участвал е в редица международни научни медицински проекти.

Recent Posts

Leave a Comment