Кайл Демпстър и Скот Адамсън останаха на Оугър-2

На 3 септември т. г. бе взето решение са прекратяване на издирванията в района на Оугър-2 (“Човекоядеца”, Ogre II, Baintha Brakk, 6960, 6980 м). Участниците и организаторите на акцията стигнаха до извода, че няма шанс да бъдат намерени Кайл Демпстър (Kyle Dempster) и Скот Адамсън (Scott Adamson).

Ogre 1

Скот Адамсън (вляво) и Кайл Демпстър

Както писахме, двамата американци започнаха изкачването на 21 август т. г., неделя. На следващия ден техният готвач видя от базовия лагер светлините на техните челни лампи около средата на стената и това бе последният визуален контакт с тях. Във вторник започна влошаване на времето (заоблачаване и снеговалеж).

На 28 август семействата и роднините им организираха акция за издирване, осъществявана от местните власти и алпинистите, действащи в обкръжението на ледника Чоктои (Choktoi). Огромна подкрепа бе получена от североамериканската катерачна общност, която след апела на роднините събра 200 000 щатски долара за продължаване на диренето.

Благодарение на тази изключителна помощ на 3 септември два хеликоптера предприеха дълги полети около върха. В тях участва и Томас Хубер (Thomas Huber). За съжаление, не бяха намерени никакви следи от двамата изчезнали алпинисти. От гледна точка на времето, изминало след последния контакт с тях, семействата на Кайл и Скот решиха да преустановят търсенията.

Ogre 2

1 – линията на миналогодишния опит на свръзката

Кайл Демпстър-Скот Адамсън,

2 – линията на изтеглянето от стената след инцидента,

R – мястото на падането

Снимка: Кайл Демпстър/ American Alpine Journal

Photo: Kyle Dempster/ American Alpine Journal

Това бе втори опит на Адамсън и Демпстър за изкачване по северната стена на Оугър-2. През 2015 г., след преодоляване на по-голямата част от нея, Адамсън си счупи крака. Започна драматично връщане, при което се изскубна рапелен леден клин. Двамата американци претърпяха 100-метрово падане, което щастливо завърши без сериозни последствия. През тази година щастието не беше на тяхна страна…

Демпстър е два пъти носител на наградата “Златен пикел” за изкачването си по северната стена на Западния връх на Шуелиан (Xuelian West, 6422 м) в Китайски Тян-Шан със сънародника си Джед Браун (Jed Brown) и шотландеца Бруус Нормънд (Bruce Normand) през 2009 г., и за новия маршрут по югоизточния гребен и южната стена на Баинтха Брак-1 (Baintha Brakk I, Ogre I, 7285 м) с Хейдън Кенеди (Hayden Kennedy) през 2012 г. Скот Адамсън е автор на редица първи изкачвания в Аляска, между които и на “Levitations and Hail Marys” по южната стена на Зъба на лоса (Moose’ s Tooth) с Джeймс Стоувър (James Stover) през 2004 г.

На водещата снимка – Оугър-2 (6960, 6980 м) над ледника Чоктои

Снимка: Кайл Демпстър

Photo: Kyle Dempster

Recent Posts

Leave a Comment