“Къде са Елбрус и Кавказ, чието величие не показахте?”

Открито писмо до тези, които консултираха и ръководиха заснемането на олимпийския огън на Елбрус” написа известният руски фотограф Владимир Копилов. Той посочва: Сами по себе си картинките са красиви, а участниците в изкачването – хора професионалисти, си свършиха работата. Но…

Олимпийският огън на Елбрус

В крайна сметка вие нито веднъж не заснехте самия Елбрус (!!!) и на заден план на нито една снимка или видео няма едър план на нито един (!) известен символ на Приелбрусието. Вие забучвате факела в небето, а хората подскачат върху някаква площадка”. А къде са самият Елбрус и Кавказ, чието величие вие не показахте някому нито за секунда?Елбрус и част от подножието му

Снимка: Владимир Копилов

Във вашия случай всичко важно остана извън кадър! Вие сметнахте, че Елбрус като визуален образ на Кавказ не е достоен да бъде показан на света в цялата му прелест. Или просто не ви стигнаха ум и умения? Елбрус стои и ще стои на мястото си – могъщ и прекрасен… А вие просто не дадохте шанс на света да види неговото величие.Камчатка, вулканът Авача (Авачинский, Авачинская сопка, 2741 м)

Ще мине време. Всичко ще остане в миналото. Жалко само, че на Камчатка хората успяха да покажат на цял свят Авача, а вие само щракахте с апаратите и камерите.


За кой ли път вие доказахте, че в планините трябва да снимат професионалисти, а любителите трябва да стоят настрана и да не пречат. Хората с камери и тяхното ръководство, които не знаят какво трябва да се снима в Кавказ и в Приелбрусието, които нямат понятие какво, как и откъде трябва да влезе в кадър на преден и заден план, снимат всичко наред. При това – меко казано – не по най-добрия начин”.

Recent Posts

Leave a Comment