Къде да хапнем в Банско?

Уникалният ресторант

 

Има различни ресторанти в Банско, но „Фондю“ е уникален. Освен че е единственият в курортния град, където може да се хапне изключително вкусното класическо фондю, тук има и една съществена „подробност“. Както приготвянето на ястията, така и самата им консумация, са доста забавни.

1

 

Класическото фондю съчетава вкусовете и ароматите на различни видове сирена, разтопени в бяло вино с подправки, по желание може да се добави и малко ароматен твърд алкохол. По принцип фондюто се прави на открит огън върху самата маса за хранене, като в приготвянето участват всички присъстващи. Топлината му по време на консумацията се поддържа на пламък. Разбира се, в ресторант „Фондю“, както и във всички подобни ресторанти по света, гостите участват само частично в приготвянето на ястието. И по-точно – в атрактивната му и забавна част. Но принципът на „заедност“ на общо изживяване, остава. Той продължава и при консумацията, когато всички топят залъци в общи съд със специални дълги вилици. И тъй като дори най-свикналите да боравят с тези вилици понякога могат да изпуснат залъка в общия съд, фондю по традиция „върви“ с различни игрови варианти. Обикновено изпусналият залъка изпълнява забавни желания на останалите. Разбира се, ресторантът не предлага само фондю със сирена, а цялата гама на това национално швейцарско ястие. Единият вариант е с мазнина, в която гостите запържват за съвсем кратко различни видове месо – телешко, пилешко, свинско, риба, морски деликатеси. Вместо мазнина, може да се използва зеленчуков бульон, в който съвсем тънки парчета месо се варят. Има и шоколадово фондю с плодове. Ресторант „Фондю“ предлага и други алпийски специалитети от швейцарската и френската кухня. Например гостите могат да си запекат месо на каменна плоча. Абсорбаторите над масите са телескопични, при приготвянето се спускат, за да обират миризмите, после се прибират. Предлагат се също така и агнешки котлети, плата с месо, с колбаси и комбинирани, и др.

 

Автентичната италианска храна

 

Има още един специализиран италиански ресторант в Банско, където могат да се опитат многобройни ястия от чуждестранна национална кухня, приготвени по напълно автентични рецепти. Обстановката тук носи усета за Средиземноморска романтика. „Леонардо“ посреща гостите с простор, светлина, с зеленина и дискретни цветни ухания, интериорът е изпълнен в светли тонове.

2

Мебелите са специална изработка, която естетически е съчетала дърво, естествени материали, ковано желязо. Има и уютни сепарета с приятна фонова музика.

Този ресторант в Банско е част от цялостен аквакомплекс и през лятото една от стените му се отваря към два външни басейна – единият за възрастни, другият детски с водна пързалка. На тези басейни гостите могат да изкарат летните дни като на плаж с удобни шезлонги или в шатри с поръчана храна от ресторанта, изстудено вино, коктейли. През зимата се пали камина, която засилва уюта в салона с топлената и играта на пламъците. Разбира се, специален акцент е храната. Тя се приготвя с италиански продукти по съхранени старинни рецепти от Италия. Тук например човек може да е сигурен, че ще опита автентичния вкус на традиционната за Италия пица. Тя има толкова много имитации по света, че италианците специално за нея са приели защитен закон. Указан е точно определен начин на приготвяне, съставки, съотношения, подправки и т.н. По същия начин по оригинални рецепти могат да се опитат различни ястия с гарнитури или сосове, супи, салати, пасти, миксове сирена, от колбаси, разнообразни десерти. Блюдата се приготвят при постъпването на поръчката и освен с превъзходен вкус и аромат, те се поднасят в естетически вид. Могат да се поръчат например блюда с телешко, с гъши дроб, агнешки котлети, рибно филе, дивеч и много други. Като се прибави и професионалното обслужване, за което сервитьорите минават специални курсове с психолози за общуването с клиентите, става ясно защо „Леонардо“ е сред най-търсените ресторанти в Банско.

Recent Posts

Leave a Comment