“К-2 – да докоснеш небето” с Grand Prix във Ванкувър

Елиза Кубарска (Eliza Kubarska) продължава своя осеян с успехи път по международните филмови фестивали. Този път нейният филм “К-2 – да докоснеш небето” спечели Голямата награда от авторитетния фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада).

Eliza

Това е поредната важна награда за “К-2 – да докоснеш небето”. Той бе признат за най-добър пълнометражен филм на Фестивала на планинарския филм в Банф (Канада). След това получи първа награда в категорията “Хора и култура” на XXVII-мия международен фестивал на планинарския филм в Грац (Австрия) и Grand Prix в Кендъл (Великобритания). Месец по-късно Елиза Кубарска бе обявена за най-добър режисьор на Фестивала на планинарския филм в Билабо, а филмът бе удостоен със “Сребърен еделвайс” на аналогичния форум в Торело (Каталуня, Испания). Последната му (хронологично) награда за миналата година бе на 28 ноември – на XV-тия Банскофилмфест бе удостоен със Специално отличие на фестивалното жури.

Eliza-Kubarska-odbiera-Grand-Prize-w-Vancouver-620x414

Елиза получава приза във Ванкувър

Елиза Кубарска (родена през 1978 г.) е от Лодз. Абсолвентка е на Академията по изящни изкуства във Варшава в специалността “Скулптура” и на Филмовата школа на Анджей Вайда. Занимава се с алпинизъм. Пътят си в киното започва с филма “Какво се случи на остров Пам?” (“Co się wydarzyło na wyspie Pam”, 2010 г.), разказващ за катерачно пътешествие в Гренландия. Следващия си филм “Баджао. Морските духове” (“Badjao. Duchy z morza”, 2014 г.) посвети на морските номади, които обитават островните територии между Филипините, Борнео и Индонезия.

“K-2 – да докоснеш небето” ни връща към вече далечната 1986-та, записана в историята на световния алпинизъм като “черна година”. Тогава на К-2 загиват 13 от най-известните височинни алпинисти. Между тях са Тадеуш Пьотровски, Доброслава Мьодович-Волф и Джули Талис. Почти 30 години по-късно техните деца – Ханя Пьотровска, Лукаш Волф, Линдзи и Крис Талис тръгват към К-2, за да разберат с какво този връх така е примамвал родителите им. Защо са били готови да му посветят всичко. Това е едно от най-трудните пътешествия в живота им. Режисьорката Елиза Кубарска си задава въпроса дали страстта, наречена алпинизъм, си струва толкова голям риск и може ли алпинистът да има деца… “Какво е алпинизмът – егоистично занимание за удовлетворяване на нашата суетност? А може би е нещо повече? На тези въпроси няма лесни отговори” – казва Кубарска. Филмът е копродукция на HBO и “Wajda Studio Film” (киностудията на носителя на “Оскар” Анджей Вайда).

Фестивалът във Ванкувър се провежда от 1998 г. и днес е голяма 9-дневна проява с богата програма. Филмовата надпревара в Канада за втора поредна година се печели от полски филм. През 2015 г. Grand Prix получи режисьорът Павел Височански (Pawеł Wysoczański) за филма “Юрек” (показан през миналата година в Банско и заслужил наградата “Най-добър филм за планинарски спортове, приключения и изследвания”).

Recent Posts

Leave a Comment