БФФ 2015: “Юрек”, Полша

“Юрек” (Полша, 2014, Павел Височански, 80”/ “Jurek”, Polska, 2014, Paweł Wysoczański, 80’)

На 24 октомври 1989 г., по време на експедиция на Лхотце, загива Йежи Кукучка. За първи път заминава за Хималаите с достатъчно пари и екипировка, със заслужено придобита слава. Документалният филм на Павел Височански обаче не се фокусира върху загадката на неговата смърт. Показва човека, който се катери нагоре – не само в буквалния, но и в преносния, метафоричния, символния смисъл. От ваксаджия до милионер, от социалистически работник до звезда на световните медии, от човек, който се катери без пари и инвентар, до пълноправен конкурент на Райнхолд Меснер в битката за първото изкачване на всичките 14 главни осемхилядника в Хималаите и Каракорум. Разговори с членовете на семейството му, с приятели, архивни записи, снимки, кадри, фрагменти от телевизионни програми и интервюта изграждат портрета не само на Кукучка, но на цялата общност на полските хималаисти през 80-те години на ХХ век. Това е и портрет на времето, в което живеят – тежко и интересно едновременно. Когато идеализмът има много по-голяма стойност от славата.

–           Голямата награда, Grand Prix, от 18-тия Международен фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2015 г.,

–           Специална награда от кинофестивала “Hory a Mesto” в Братислава (Словакия), 2015 г.,

–           Голямата награда, Grand Prix, от международния фестивал “Срещи с планинарския филм” в Закопане (Полша), септември, 2015 г.

Recent Posts

Leave a Comment