Звездите на БФФ 2014: Хуан Менендес Гранадос (Испания)

Хуан Менендес Гранадос ще изнесе презентация на 28 ноември, петък от 18:10ч. в Банско, Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Juan Menéndez Granados 2

Името на испанеца нашумя, след като на 17 януари 2014 г. стана първият човек в света, който стига до Южния полюс с велосипед. Той измина 1130 км за 46 дни, тръгвайки от брега на залива Херкулес (на 80 градуса южна ширина). През последната седмица от прехода си, когато хранителните му запаси намаляха, а метеорологичната и снежната обстановка се влошиха, той демонстрира непоколебимост и воля да доведе започнатото докрай. При това действаше в режим на пълна автономност – без никакви предварително подготвени депа по пътя, без заброски от въздуха и каквато и да било странична помощ, карайки своя специално подготвен велосипед с широки гуми и теглейки след себе си шейна с всичко необходимо (храна, гориво, екипировка).

Juan Menendes Granados 3

Хуан Гранадос има богат приключенски и пътешественически опит и славата на най-големия off road-колоездач. Това се потвърждава само от един бегъл поглед на начинанията му през последните години:

  • 2009 г., март-април

Велопътешествие из Канадска Арктика (т. нар. Северозападни територии), по време на което с велосипеда си изминава 1800 км по ледени и снежни терени, при температура, която понякога пада до минус 30 градуса по Целзий. Стига от Йелоунайф до езерото Колвил и от Инувик до Туктояктук. Действа сам, като в редки случаи среща индианци и ескимоси.

 

  • 2010 г., март-април

Прекосяване с велосипед на замръзналото езеро Байкал – най-дълбокото в света, най-голямото в Азия, представляващо най-големия резервоар на прясна вода. В рамките на 19 дни изминава 730 км по ледената повърхност и частично по бреговете й. Това е първото преминаване през Байкал от бряг до бряг с колело в режим на пълна автономност.

 

  • 2011 г., март

В рамките на 30 дни изминава 1000 км, пресичайки Танзания. Посещава земите, населявани от племето масаи. Изкачва най-високия връх на Черния континент – Килиманджаро (5895 м).

 

  • 2011 г., октомври

775 км за 15 дни с достигане на 4000 м надморска височина – това са параметрите на велоприключението в Памир, на територията на Таджикистан, Централна Азия.

 

  • 2012 г., април

10-дневен траверс на две колела от западния до източния бряг на Гренландия по линията на Северния полярен кръг. По-сериозните намерения на Хуан Гранадос са провалени от неблагоприятните метеорологични условия, но преди всичко от несъгласието на местните власти (островът има статут на самоуправляваща се провинция в рамките на Кралство Дания) да му разрешат да действа напълно сам в арктическата пустош.

//vimeo.com/88874365

Recent Posts

Leave a Comment