Джакопо Лархер (Италия) – катерач

Презентация на 24 септември, събота, 19:30ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“

Джакопо Лархер (Италия) – един от най-елитните катерачи. Победата в Италианския боулдър шампионат през 2010 г., представлява един от най-значимите резултати за него, както и повратна точка, защото веднага след това решава да се откаже от света на състезанията и да се насочи към различни аспекти на катеренето, преминавайки от традиционно катерене към алпийско катерене и организиране на експедиции. Заедно с Барбара Зангерл са автори на рекордното изкачване на Odyssee – най-трудният маршрут на Айгер.

“Роден съм и израснах в Южен Тирол и направих първите си „вертикални“ стъпки на десетгодишна възраст във фитнеса, където усещането за свобода, което изпитах, докато се катерех, ме очарова толкова много, че избрах да вложа цялата си енергия в този спорт, осъзнавайки от самото начало, че усилията, които полагам винаги се възнаграждават.

Две години след началото, съвсем случайно се докоснах до света на състезанията, като завърших втори в първото си състезание. Окуражен от положителния резултат, посветих тялото и душата си на състезания както по боулдъринг, така и  основните стилове, а също и на състезания в чужбина като част от италианския национален отбор.

Мотивиран от желанието да се справям с нови предизвикателства, интересът ми се насочи към различни аспекти на катеренето, преминавайки от традиционно катерене към мултипич маршрути, към алпийско катерене и експедиции. Никога не е било лесно да се откажа от произхода/корените си, това е спортното катерене и състезанията, но бях решен да се придържам към посоката; този момент отбеляза ново начало, време да се изпитам в по-тежки и стимулиращи условия.

Последните приключения, с които се справих, ме мотивират да упорствам в настоящите си страсти: целя да пътувам, търсейки перфектната посока, с мечтата да открия маршрут в отдалечен район на Земята, който е в състояние да обобщи предприетия от мен път като катерач.”

2017_03_Siurana_07059тер

Recent Posts

Leave a Comment