Изложбата ”Свети места” и в София

На 22 май т. г. в 17.00 часа в изложбената зала на Държавна агенция “Архиви”* (1000 София, ул. „Московска“ № 5) ще бъде открита фотоизложбата “Свети места”. “На земята има особени места, където можем да се приближим до Бога, да влезем в общение с Него и да бъдем озарени от Неговата благодат. Това са светите места, места с особено благодатно Божие присъствие” – казва авторът й Георги Чараклиев.

Църквата “Пророк Илия” в Бобошево

И продължава: “Чрез фотосите може да се запознаете и да се докоснете до някои такива сакрални места. Това са: манастири – действащи и запустели; раннохристиянски храмове – останали наследство от християнска Византия; средновековни и забележителни възрожденски църкви; аязма; оброци и оброчни места и други.

Подбрани са християнски култови обекти, свързани с българската история, от различни краища на българските земи, някои от които днес се намират извън политическите граници на България.

Вниманието е акцентирано върху тънещите в забвение и разруха свети места, поддържали през вековете християнския дух, и до голяма степен виновни днес да я има България. За жалост те не са никак малко – преобладаващи са!”
Настоящата изложба има за цел да представи и интернет сайта за българските църкви и манастири – „Свети места” – svetimesta.com, чийто създател и главен редактор е Георги Чараклиев от град Дупница. Повече информация за поместените в изложбата обекти, както и за много други, можете да научите в сайта.

Сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“ е съорганизатор на проявата.

––––––––––

*www.kartasofia.com/%D1%83%D0%BB-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-5-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-street20571.html

Recent Posts

Leave a Comment