Изключителен 500-метров маршрут на границата между спелеологията и катеренето

На 24 април т. г. Матео Ривадоси (Matteo Rivadossi), Лука Валата (Luca Vallata) и Андреа Точини (Andrea Tocchini) направиха изключително изкачване на границата на спелеологията и катеренето. Свръзката се изкатери в пропастната пещера Брезно под Велбом (Brezno pod Velbom), преодолявайки леден и скален терен с трудности до WI6 и M7.

il-bivacco-speleologico-sloveno-sullaltipiano-carsico-del-Kanin

Заслонът при входа на дупката

Дупката Брезно под Велбом се намира в Юлийските Алпи, на територията на Словения. Тя се смята за един от най-трудните и най-опасните кладенци в света. Това произтича от специфичното й изложение и от строежа й, които са причина за наличието на много лед.

Brezno 1

Разрез на Брезно под Велбом

Именно ледът е причина за невъзможното проникване в пещерата през лятото, защото тогава той започва да се топи, тече много вода и твърде често се отчупват парчета лед, които падат на дъното. През зимата заледяването може да бъде толкова силно, че пещерата – въпреки огромните си размери (диаметърът й е няколко десетки метра) – се затапва на 300 метра дълбочина. Брезно под Велбом е на трето място в света сред пропастните пещери със своите 501 м.

Brezno 2

Лука Валата по четвъртото въже в

Брезно под Велбом

Матео Ривадоси реши да използва именно ледения характер на пещерата, поставяйки си за цел да осъществи изкачване още през 2005 г.

Той и партньорите му стартираха от “балкон” на минус 330 метра и със седем въжета стигнаха до входа. Срещнаха трудности, които на места стигаха до WI6 и M7. За съжаление, последното, седмо, въже, вървящо по тънка ледена глазура, бе преодоляно с горна осигуровка (свръзката използва висящите постоянно въжета). Изкачването продължи шест часа. Част от него можете да видите на долното видео:

//www.youtube.com/watch?v=BTlfnqEWeIE&feature=youtu.be

 

Brezno 3

Матео Ривадоси, Лука Валата и Андреа Точини

Така се появи маршрут от наистина световна величина, който изисква изключителни пещерняшки и катерачни умения и необикновено здрава психика.

На водещата снимка – Матео Ривадоси по шестото въже в Брезно под Велбом

Recent Posts

Leave a Comment