“Изкачвания. Автобиографията на най-голямата френска алпинистка”

Тези дни по книжарниците във Франция се появи ново издание на книгата “Ascensions. L’ autobiographie de la plus grande alpiniste francaise” – “Изкачвания. Автобиографията на най-голямата френска алпинистка”. И както вече се досещате, става дума за знаменитата французойка Катрин Дестивел (Catherine Destivelle). И този път, както при дебюта на книгата, издателството е “Arthaud”.

Destivele Book

Катрин е родена на 24 юли 1960 г в Оран, Алжир като най-голямо от шестте деца в семейството. Израснала е в Париж, а любовта към планините дължи на баща си. Започва да се катери на 12-годишна възраст по скалите във Фонтенбло. През 1988 г. изкатерва тура “Chouca” (8a+) във френския катерачен район Биукс. По онова време това е най-трудният маршрут преминат от жена [макар рекордът да е подобрен още същата година от Изабел Патисие (Isabelle Patissier), която прави първо женско изкачване по “Sortilèges” (8b) в Симе]. На 25 години вече е звезда на световното състезателно катерене, което тогава печели много голяма популярност. И номер 1 при дамите.

А после кариерата й поема в друга посока. Катрин обръща гръб на състезателното катерене и се насочва към планините. През 1990 г. става първата жена, стъпила на Безименната кула на Транго (Trango Nameless Tower) в Пакистан (българката София Фотева е втората), а така също и по Реброто на Бонати на Пти Дрю (за четири часа). През 1991 г. прокарва нов маршрут по западната стена на Егюий дю Дрю – след 11-дневно солово изкачване.

На 10 март 1992 г. е първата жена, изкатерила соло (за 17 часа) знаменитата Северна стена на Айгер (3970 м) в Бернските Алпи. През същата година с Джеф Лоу прави опит (до 6000 м) по неизкачения и до днес Северен гребен на Латок-1 (7145 м) в Пакистан. През 1993 г. за три дни реализира солово зимно изкачване по Северната стена на Гранд Жорас, а след това преминава западното ребро на Макалу (8463 м). През 1994 г., преодолява соло Маршрута на Бонати по Северната стена на Матерхорн и Маршрута на Куртика, Лоретан и Троайе по южната стена на Шиша Пангма.

През 1996 г. изкачва премиерно Пик 4111 (Peak 4111) и Безименен връх (4160 м) във веригата Ълсуърт, Антарктида. На втория преодолява 1700-метрова стена.

Три години по-късно, през юни 1999-та, за два дни преминава Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите по тура на Хасе-Брандлер и става първата дама, която прави самотно изкачване по тази стена.

Катрин е авторка на няколко книги и героиня на редица документални филми – за експедициите й в Мали (1987 г.), Тайланд (1989 г.), Пакистан (1990 г.), за изкачванията й на Пти Дрю (1991 г.), Айгер (1992 г.), по скали в щата Юта и по Дяволската кула (Devil’ s Tower) в щата Уайоминг, САЩ (1992 г.), по знаменития обелиск край бреговете на Шотландия Old Man of Hoy (1997 г.), за странстванията й по ледници в Непал (1997) или за полета й с параплан от най-високата точка на Африка Килиманджаро.

От 1996 г. Катрин е омъжена за Ерик Дьокам (Erik Descamp). През 1998 г. ражда сина си Виктор. От този момент се занимава повече с писателска и лекционна дейност, като времето, което прекарва в планината, посвещава на обучение на млади алпинисти.

Recent Posts

Leave a Comment