“Изкачването е творчество” – книга за Иляс Тухватулин

Наскоро излезе от печат книгата “Иляс Тухватулин: изкачването е творчество”*. Тя е посветена на знаменития узбекски алпинист и великолепен човек Иляс Тухватулин.  Нейни автори-съставители са Валерий Бардаш, Борис Краков, Ия Попова, които са събрали интервюта на героя на книгата, негови публикации в пресата и интернет, чужди и свои спомени за него. Художественото оформление е дело на Ирина Кракова.

Ilyas Book

Името на Иляс е легенда. Бил е част от всички големи проекти в руския алпинизъм в последните години. Включително Северната стена на Жану, Западната стена на K-2, K-2 през зимата, Северната стена на Еверест, Северната стена на Кан Тенгри и много други.

Загина заедно с партньора си Иван Лобанов, попадайки в голяма лавина между лагер 1 и 2 на Анапурна (8091 м). Инцидентът се случи на 8 октомври 2012 г., около 15 ч, на склона между лагер 1 и 2 по Класическия маршрут към един от най-опасните осемхилядници. По него действаше узбекска експедиция с водач Иляс, а в близост по северната стена бе и руска експедиция, водена от Глеб Соколов. Най-вероятно голямата ледена лавина (не става дума за срутване на отделен серак или на сераци) е била предизвикана от земетресение. Веднага бе предприета акция за издирване на Лобанов и Тухватулин търсенето бе включен и хеликоптер. Огромните усилия останаха без резултат…

Тук ви предлагаме един материал – “К-2 – необходимият послеслов”, написан от Иляс Тухватулин, характеризиращ го най-добре като човек и алпинист. Той е написан, след като през зимата на 2011/ 2012 г. алпинисти от някогашния Съветски съюз, които имат претенцията – впрочем, напълно основателно – да са сред най-добрите в света, предприеха опит за първо зимно изкачване на К-2. Той бе прекратен след смъртта на Виталий Горелик.

//www.climbingguidebg.com/index.php?module=news&type=user&func=display&sid=4619

––––––––––––––-

*“Ильяс Тухватуллин: восхождение – это творчество”, 2016, 196 стр., ISBN/ EAN13: 1530111552/ 9781530111558. Книгата е достъпна на сайта “CreateSpace eStore”: https://www.createspace.com/6080398.

Recent Posts

Leave a Comment