“Изкачихме Адамс пик, нагледахме се на птици, слонове, варани, маймуни, корали и риби”

На 30 септември, вторник, от 19.00 часа в Галерията на Полския институт в София (ул. “Веслец” 12, телефони: 02 981 09 07. 02 987 21 59, //institutpolski.org/)* ще започне новият сезон от представяния, прожекции и други прояви, посветени на пътешествията, приключенията и екстремните спортове. Първа ще бъде презентацията, посветена на Шри Ланка, с автори Екатерина Алексиева и Росен Върбанов.

Адамс пик

В анонса за събитието Росен Върбанов пише: “Разказ и филм за едно двуседмично пътешествие в Шри Ланка. Малката субекваториална островна държава предлага по нещо за всеки вкус – исторически забележителности от преди над 2000 г., следи от португалското, холандското и английското присъствие тук, невероятна природа, множество будистки и хиндуистки храмове, море.

Рибарска лодка в Негомбо

Изминахме около 2100 км с бусче под наем, минавайки от най-южната до най-северната точка на страната. Част от местата, на които бяхме, са: Коломбо, Гале, старите столици Анурадхапура, Полонарува и Сигирия, Канди, рядко посещавания до скоро заради гражданската война северен град Джафна, националния парк Уда-Валаве. Пешеходната част на програмата включваше обиколка на националния парк Хортън Плейнс, изкачвания на Адамс пик** и на скалата Баталегала (Bible rock). Нагледахме се на птици, слонове, варани, маймуни, както и корали и риби при Гълъбовия остров срещу Нилавели”.

Организатор:

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”

—————————
*Местоположението на Полския Институт – на:
www.polinst-bg.org/img/pi_map.jpg

**Адамс пик [Adam’s Peak или Sri Pada – Адамов връх, Саманалаканда (Samanalakanda, Sri Pada, Samanala – на синхалски), Шиванолипатха Малаи (Sivanolipatha Malai) – на тамилски, Ал-Рохун (Al-Rohun) – на арабски)] – е петият по височина връх на остров Цейлон. Разположен е в южната част на острова и се издига на 2243 м. Изграден е от предкамбрийски гнайси и се издига пирамидално над платото в подножието му. Склоновете му са покрити с вечнозелени субтропични гори. Смятан е за свещено място от изповядващите няколко религии – на върха се намира надлъжна вдлъбнатина в дължина 1,5 м, смятана за отпечатък от стъпалото на Шива (от индуистите), на Буда (от будистите), на Адам (от мюсюлманите), на Свети Тома (от християните в Индия). Мястото е обект на значим религиозен култ и цел на многобройни поклонници.

Recent Posts

Leave a Comment