Изхвърленото от една цивилизация на боклука, се превръща в съкровище за друга

Античен кораб, натоварен с бронзови статуи, които трябвало да откара за претопяване, потънал близо до брега, край израелския град Кесария. Това се случило преди около 1600 години. Благодарение на случайното му намиране от двама гмуркачи, археолозите можаха да извадят от морското дъно истинска съкровищница от статуетки, монети и парчета от по-големи скулптури.

Преди около седмица израелските власти официално съобщиха за находката. “А такава не се е случвала в страната от над 30 години. Метални статуи се намират много рядко, защото в античността обикновено са ги претопявали. Такава е щяла да бъде съдбата и на споменатите артефакти, но от нея ги е спасило корабокрушението” – заяви Яков Шарвит, шеф на Отдела по морска археология при Израелското управление за опазване на паметниците на културата.

Монетите са от около 300-ата година от нашата ера. На някои от тях е изобразен Константин Първи Велики, който е бил начело на Римската империя от 312 до 337 г. н. е. На други е ликът на неговия съперник Лициний, управлявал източните провинции на Империята, разгромен от Константин през 324 г. пр. н. е.

Shipwreck Anchor

Shipwreck

Част от находките

Двамата леководолази от град Ранаан, разположен близо до Тел Авив, се натъкнали на останките от потънал кораб на дъното на някогашното пристанище и незабавно уведомили Управлението за опазване на паметниците на културата. То от своя страна поставило началото на мащабно археологическо изследване. Подводните арехеолози намерили и извадили на повърхността фрагменти от статуи с човешки ръст, фигурки на овен, лебед и кит, две купчини слепени монети, които били запазили формата на съдовете, в които били съхранявани.

“Пясъкът е съхранил статуите и те се стигнали до наши дни така, сякаш са били отлети вчера, а не преди 1600 г.” – казва Яков Шарвит.

Вероятно, корабът е бил застигнат от буря на входа към пристанището, която го е отнесла към брега. Там се е разбил в скалите и е потънал. Археолозите са намерили железни котви, които, видимо, екипажът е хвърлил с надеждата да спре опасния дрейф. Но тази операция е била безуспешна…

По мнението на историците, корабът е потънал през 313 година, която е повратна в римската история. Тогава Константин Първи и Лициний подписват т. нар. Милански едикт, който дава равни права на всички религии на територията на Римската империя.

Shipwreck Map 09. Palestine in the time of Jesus A.D. 6 to 30

По:

The Jerusalem Post

––––––––––––

*Кесария или Цезареа Маритима, Крайморска Кесария (на латински: Caesarea Maritima, Caesarea, Kesarya, на старогръцки: παράλιος Καισάρεια).

Recent Posts

Leave a Comment