Италианска кинопанорама – „Истории от планината“

Най-доброто италианско планинарско кино ще бъде прожектирано в София този януари!

Второто издание на кинопанорамата на италианското планинарско кино „Истории от планината“ ще се състои на 26, 27 и 31 януари 2020г. съответно от 18:00ч. на 26 януари и от 19:00ч. на 27 и 31 януари в киносалона на любимото Кино Влайкова (ул. “Цар Иван Асен II“, 11). Ще имате възможност да се насладите на няколко емблематични филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика, които са специална селекция от организаторите – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и БанскоФилмФест). Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от световните имена във филмите са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Райнхолд Меснер, Валтер Бонати, Ерве Бармас, Матео дела Бордела и др . Италианската филмова школа е точно толкова известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура, организирано съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Вход 5лв. на вечер. Организаторите ще дарят част от приходите на кино Влайкова.
Можете да закупите предварително вход тук:

Описание Сума
Истории от планината – 26 януари 5.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Истории от планината – 27 януари 5.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Истории от планината – 31 януари 5.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки


Програма:

 

26 Януари, неделя

18:00ч. – 18:10ч. – откриване

19:00ч. – 19:25ч. – Разходката“, Италия, 2017, Мишел Дал, Италия, 25` 

В подножието на най-високите планински върхове в Европа, между “четиримата алпийски гиганти”, както наричат Монблан, Матерхорн, Монте Роза и Гран Парадизо, двама млади фрийрайдъри, Шанти Чиполи и Симон Кру, на по 23 и 19 години, решават да прекосят на ски цялата долина Вале д’Аоста. Двадесетдневно пътуване из най-безлюдните и недокоснати кътчета на Алпите. Приключението им ще се преплете с една история от миналото – история, случила се преди повече от четиридесет години.

 

 почивка

 

19:35ч. – 20:11ч. – „Торе Егер по западната стена”, Италия, 2013, Пиетро Поро, 36’ 

История за премиерното изкачване по девствената западна стена на Торе Егер в Патагония, от обкръжението на Серо Торе, за трите сезона поред на катерачни приключения, рискове и епични битки. Главни действащи лица за членовете на престижния катерачен клуб “Пяците от Леко” Матео Бернаскони, Матео дела Бордела, Лука Скиера.

Матео дела Бордела беше гост на Банскофилмфест 2017г.

 

 

20:11ч. – 20:20ч. – “Вертикално демоде”, Италия, 2012, Давиде Карари, 19’ 

„Това не е най-трудният маршрут в света, а най-трудният спортен маршрут, който съм катерил.  Историята е дълга и започва от момента, в който за първи път си зададох въпроса как изглежда мястото, от което всяка вечер бих могъл да гледам залеза на слънцето. Маршрутът „Eternit”  може да бъде намерен по средата на пътя между мястото, където съм се появил на бял свят, и местата, където съм живял. Този маршрут е „вертикално старомоден”… Така Маурицио „Маноло” Дзанола разказва са своите мотиви и чувства, свързани с повторното откриване на маршрута, който години наред е смятал за непреодолим.

Маурицио „Маноло“ Дзанола е един от най-актуалните и силни катерачи на нашето време.

 

 

 

27 Януари, понеделник

19:00ч. – 19:38ч. – “Не толкова далеко”, Италия, 2012, Ерве Бармас, 38’ 

Ерве Бармас е израсъл в подножието на Матерхорн и е катерил планини в цял свят – от Алпите до Пакистан и Патагония. След многобройните си пътешествия е стигнал до извода, че стойността на преживяното зависи повече от отношението му към планината отколкото от значимостта на избраната цел. Днес можем да срещнем приключението веднага след прага на собствения ни дом, а за Ерве дом е долината Аоста. Достатъчно е да избере по-малко популярен сезон, да поеме риск и да направи усилие, но преди всичко да открива планините със страст, позволявайки на въображението да го понесе на крилете си. През 2011 г. Ерве избира най-важните върхове в своята долина, които са и между най-високите в целите Алпи – Монблан, Монте Роза и Матерхорн, и прокарва по тях три нови маршрута. Единият с баските си приятели Икер и Енеко Поу, вторият – с баща си Марко, последният – соло. Филмът предава духа на приключенията по лявото ребро Бруйяр на Монблан, югоизточната стена на Пунта Ньифети в масива на Монте Роза и Пико Муцио на Матерхорн.

Ерве Бармас беше гост на Банскофилмфест 2019г.

 

 

19:38ч. – 20:02ч. – „Двойнственост“, Италия, 2018, Алесандро Белтрам, 24` 

Четири жени, четири елитни състезателки по ултрамаратон разказват за двойнствения си живот като работещи съпруги и планински бегачки. При все че да бъдеш домакиня и спортистка едновременно на пръв поглед изглежда като невъзможна комбинация, за тях това са взаимно допълващи се страни от живота им. Те са обикновени жени, които на даден етап от живота си решават да постигнат удивителни неща, да поемат по неизследвани пътища със силата на своята воля, упоритост и всеотдайност; Джулиет, добросъвестен учен, мечтае да й се удаде да лети до луната; Ушуе често участва в международни състезания; Одри е енергична, красива и съвременна: тя скача с парашут със същата лекота и елегантност, с която се ориентира по планинските трасета; Юлия е привидно крехка, но упорита и волева, благодарение на което е успяла да се пребори със смъртоносно заболяване. Четирите състезателки от отбора по планинско бягане на Вибрам са необикновени жени, които дръзват да търсят пределите на възможното, да изследват непознати територии отвъд границите на човешките възможности.

 

почивка

 

20:10ч. – 21:30ч. – “В” като Валтер”, Италия, 2013, Паола Неси, 80’

Валтер Бонати и Росана Подеста се срещат, когато и двамата са на върха на кариерите си. Тя е известна актриса със световна слава, а той е знаменит изследовател на далечни земи, но преди всичко – творец на историята на алпинизма. Два много различни свята, които, както казва Росана, бавно се свързват, за да създадат ненарушима връзка. Този филм е последният жест на Росана към Валтер, в който разказва за великия мъж с изключителна любов.

Валтер Бонати беше гост на Банскофилмфест 2009г.

 

 

31 Януари, петък

19:00ч. – 19:53ч. – „Ани, монахините от Ячен Гар“, Италия, 2018, Елоиз Барбиери, Роберто Дал’Анджело, 53` 

В средата на 80-те години будисткият монах Акиук Лама се отправя да медитира на свещеното плато в Източен Тибет. Постепенно към него се присъединяват безчет поклонници, които основават Ячен Гар – огромно „будистко селище“, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Това е свещено място, което китайското правителство иска да ликвидира. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар въпреки обиските на полицията. Тя разказва за живота в това необикновено място, което скоро може да изчезне завинаги.

 

19:53ч. – 21:20ч. – “Ама Даблам – Свещената планина“, Италия, 2018, Райнхолд Меснер, 81` 

Непал, 1979г.: група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.
Награда за сценарий „Петър Атанасов“ на Междинародния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

 

 

Recent Posts

Leave a Comment