Италианска кинопанорама – истории от планината, 23 и 25 януари

face_cover

 

Италианска кинопанорама – истории от планината!
 
Представяме Ви специална кинопанорама на италиански планинарски филми. На 23 и 25 януари от 19:00ч. в залата на Betahaus Sofia (кв. Лозенец, ул. “Крум Попов” 56-58) ще имате възможност да се насладите на няколко емблематични филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и БанскоФилмФест).  Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест. Ще видите легендите Валтер Бонати, Симоне Моро, Елио Орланди, Нивес Мерои, Тамара Лунгер и други. Италианската филмова школа е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура, организирано съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).
 
 

Италианска кинопанорама – истории от планината!

ПРОГРАМА

 

23 Януари, сряда

19:00ч. – 19:36ч. – “Отвъд скалната стена”, Италия, 2009, Елио Орланди, 36’ 

Алпинизмът и катеренето означават удоволствие, увлечение, спокойствие, волен дух, споделена страст, взаимно уважение и още много неща, които общо могат да бъдат наречени чудесен житейски опит. Но какво означава той извън скалната стена, във всекидневния живот, където има други много важни неща? Този филм е спонтанен и непретенциозен опит да се отговори на този въпрос от човек, който много добре знае за какво става въпрос след десетината си премиери в Патагония и стотиците си изкачвания в Алпите и Доломитите.

Наградата на публиката от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто, 2009.

Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Деветия международен фестивал на планинарския филм в Банско – Банскофилмфест

Елио Орланди беше официален гост на Банскофилмфест 2009.

 

 

19:36ч. – 21:00ч. – “Соло”, Италия, 2015, Давиде Рива, 84’ 

Филмов портрет на великия солов алпинист Ренато Казарото, проследяващ най-известните му катерачни постижения чрез уникални архивни кадри и чрез спомените на негови партньори. Разказ за изправянето на “най-чистия от гледна точка на стила и най-малко прочутия алпинист за всички времена” срещу суровата първична сила на природата, завършил с гибелта в ледникова пукнатина на К-2 (8611 м) преди 30 години… – Наградата на град Имола за най-добър филм на италиански автор от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия), 2016 г.

Голяма награда на Банскофилмфест’ 2016

 

 

21:00ч. – 21:35ч. – „Тамара Лунгер – на границата на възможното“, Италия, 2018, Маркус Фрингс, 35` 

За Тамара Лунгер свободата означава да търси предела на възможностите си, да дръзва да преследва непостижимото и да достига дълбините на себепознанието. 31-годишната  екстремна катерачка е най-младата жена, покорила 8,516-метровия връх Лхотце, и втората италианка в историята на алпинизма, стъпила на K2. Но все пак и тя е преживявала несполука, която се е оказала преломен момент в живота й. Маркус Фрингс и Нора Ганталер обсъждат превратностите в кариерата на  екстремната катерачка и ги придружават при зимното изкачване на връх Нанга Парбат и на 8 596-метровия Кангчендзьонга в зимната експедиция на Skyline с италианския екстремен катерач Симоне Моро.

Тамара Лунгер беше гост на Банскофилмфест 2015г.

 

25 Януари, петък

19:00ч. –  19:30ч. – „Вечният път“, Италия, 2008, Джорджо Грегорио, 29′ 

Алпинистката от Тарвизио Нивес Мерои – една от малкото жени в света, стъпили на К-2, а така също на още 10 осемхилядника, и гидът Марко Албино Ферари – журналист и писател, предприемат траверс на великолепния масив Йоф Фуарт (или Виш на словенски) в самото сърце на Юлийските Алпи. Което се превръща в повод за размишления за планината, човека и връзката между тях.

Нивес Мерои беше гост на Банскофилмфест 2014г.

 

 

19:30ч. – 19:45ч. –  Line rEVOLution, Италия, 2015, Aлесандро Д’Емилия, 15’ 

Преди стотина година, по времето на Първата световна война, по тези места са гърмели бомби, взривявали са се гранати и са загинали 18 000 млади войцици. “Нашата идея беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на приятелство и мир” – казва Алесандро д’ Емилия. Така той и прятелят му Армин Холцер организират срещата на ходещите по въже, на която се събират както професионалисти, така и начинаещи любители на контакта с пространството.

 

19:45ч. –  21:00ч. – “Валтер Бонати – с мускули, сърце и ум”, Италия, 2012, Микеле Империо, Фабио Пагани, 72’ 

Един филм, посветен на една от най-големите фигури в световния алпинизъм – легендарния Валтер Бонати, за когото, след смъртта му на 13 септември 2011 г., изтъкнатият италиански писател, поет и журналист Стефано Бени писа: “Днес почина Валтер Бонати. Други бяха велики. Той бе единствен”.

Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2012

Легендата Валтер Бонати беше гост в България през 2009г.

 

 

21:00ч. – 21:22ч. – “Обречен на мечтите”, Италия, 2012, Симоне Моро, Марио Курнис, 22’ 

Филм на Симоне Моро, посветен на експедицията му на Еверест през 2012г. Симоне Моро е един от най-силните актуални  височинни алпинисти.

Симоне Моро беше гост на Банскофилмфест 2012г.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Вход 7лв. на вечер за всичко прожекции:

 

 

Описание Сума
Италианска кинопанорама – истории от планината – 23 януари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Описание Сума
Италианска кинопанорама – истории от планината – 25 януари 7.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
Recent Posts

Leave a Comment