ИТАЛИАНСКА КИНОПАНОРАМА – „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНИНАТА“ 2024 В СОФИЯ – ПРОГРАМА НА ФИЛМИТЕ

Rassegna di film italiani – Storie dalla Montagna 2024

Италианска кинопанорама – истории от планината 2024

6, 7 и 8 Февруари, Дом на киното, 19:00ч.

 

 

София посреща за поредна година най-доброто от италианското планинарско кино през февруари с 11 филма за планинарската култура!

Предстои традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината/Storie dalla Montagna“ в цели 3 филмови вечери!  На 6, 7 и 8  Февруари, 19:00ч. традиционно в прекрасната кинозала на Дом на киното ще ви представим подбрана селекция от 11 италиански филма – едни от най-добрите съвременни заглавия в жанра на приключенското и планинарското кино. Трите филмови вечери са уникално кинопътешествие към невероятния свят на природата, приключенията и планинарската култура. Ще видим и вълнуващи екшън кадри изпълнени, разбира се с адреналин, но и ще сведем глава пред високите, непреодолими понякога върхове!

Лентите са с най-високите отличия от световните планинарски кинофестивали (включително и от Международния кинофестивал на планинарското кино у нас – Банско Филм Фест).  В програмата са селектирани 11 истински истории и премиери за постиженията на италианската планинарска школа, заснети на едни от най-трудно достъпните места по цял свят. Автори са изключително талантливи режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Горди ме, че голяма част от тях са били официални гости в България на международния Банско Филм фест като Ханс Камерландер, Матео делла Бордела, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Симон Гитл, Лука Бих и др. Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Монголия и , а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България. 

Акценти във филмовата програма  са филмът „Пионери“, който грабна наградата за най-добър сценарий на Банско филм фест 2023г. и е вдъхновен от първите аристократи катерачи в Алпите. В последната киновечер ще завършим програмата със затрогващата история на Анджело Д`Aриго – филмът „Платнени криле“ е връщане към биографията на Анджело д’ Ариго – първият човек, прелетял с делтаплан над най-високия връх –  Еверест.

Ще се насладим на италианската филмова школа, която е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.

Събитието е част от целогодишната програма на Международния фестивал на планинарското кино –  БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Можете да закупите предварително билети тук или на касата на Дом на киното: https://domnakinoto.com/

ПРОГРАМА

6 Февруари, вторник

19:00ч. – 19:15ч. – откриване

19:15ч. – 19:50ч.  – Пионери, Италия, Алесандро Белтраме, 33` оригинален език италиански (български и английски субтитри)

Около средата на XIX в., когато първите английски пътешественици виждат планината Пале ди Сан Мартино, те са поразени от красотата на тази част от веригата на Доломитите, чиито върхове все още не са изкачeни. От този момент започва надпреварата за тяхното изкачване. Първият от тях е изкачен през 1870 г. Това е връх Чимон де ла Пала (височина: 3184 метра), който е описан от Джон Бол като Матерхорн на Доломитите. Недълго след това идва редът на върховете Сас Маор, Пала ди Сан Мартино и Чима Канали, като преди да настъпи краят на този век на големите открития, всички основни върхове от групата Пале са изкачени. Тогавашните катерачи аристократи достигат до върховете с помощта на водачи фермери и ловци от областта Примиеро, които, макар и мотивирани от различни интереси, съставят легендарни групи, сътворили историята на планинарството. На 10 август 2021 г. Петер Мозер изкачва шест от основните върхове на Пале ди Сан Мартино за един ден. Вдъхновен от пионерите на планинарството,

Награда „Петър Атанасов“  за най-добър сценарий на Международния фестивал на планинарското кино в Банско 2023г.

 

19:50ч. – 19:55ч. – На колела из Чинечита, Инти Карбони, 6’

Едно скейтборд-пътешествие из Чинечита – Кинограда, световноизвестната италианска киностудия с площ 400 декара, разположена в югоизточното предградие на Рим, на Виа Тусколана.

 

19:55ч. – 20:50ч.Скоростни експедиции, Дарио Тубалдо, 55`- оригинален език английски (български субтитри)

От Иран до Турция и накрая до Непал. Бенедикт Боем, посланик на Световният фонд за природата (WWF), и неговият нов непалски партньор в приключенията, Пракаш Шерпа, ни дават възможност да преоткрием биологичното разнообразие на Непал. От потискащата горещина на джунглата сред носорози, тигри и хипопотами, до най-високите върхове на света — това ново скоростно надбягване с времето ни позволява да открием един прекрасен народ и неочаквана дива природа.

 

20:50ч. 21:20ч. – Сарабанда – земя и небе, 2021, Италия, Лука Бих, Джанлука Росси, 29`  – оригинален език италиански (български субтитри)

В сянката на величествения Матерхорн две необикновени фигури от очевидно далечни области създават запомняща се среща, основана на взаимната им страст към красотата и планините. Музикантът Марио Брунело и световната алпинистка Нивес Мерои работят заедно, за да завършат необичаен проект: да занесат една от перлите в музиката на Йохан Себастиан Бах, Сарабандата от Сюита №. 6, до сърцето на Алпите.

Нивес Мерои беше официален гост на Банскофилмфест през 2014г.  Лука Бих и Джанлука Росси са били членове на Международното жури на Банскофилмфест съответно през 2012 и 2022г.

 

7 Февруари, сряда

19:00ч. – 20:00ч. – Северното лице на Южен Тирол, Йохен Хемлеб, 57` – оригинален език немски/италиански (български субтитри)

Това е портрет, смесица от пейзажи и история в рамката на два катерачески разказа. В центъра на първия се намира световният катерач Симон Гитл, понастоящем смятан за един от водещите алпинисти на Южен Тирол. Заедно с брат си Мануел, Симон ще направи опит за първо изкачване на стръмния южен склон на Дурершпиц в масива Хохгал — най-високият връх в региона. Вторият ни разказ представя забележителния спорт ледено и смесено катерене, за който от 70-те години на миналия век централна точка е регионът Тауферер Арнтал. Един от пионерите на този спорт е легендарният алпинист Ханс Камерландер, който заедно с партньора си Вернер Бейкирхер разказва за корените на екстремното ледено катерене в своята родина. В заключителната част на филма алпинистите Курт Астнер, Конрад Ауер и Кристоф Хайнц, които се нареждат сред най-добрите ледени катерачи на Европа, демонстрират уменията си по ледените водопади.

20:00ч. – 20:28ч. – Силата на конете, от която дори земята потръпва, Фулвио Мариани, 27`  – оригинален език италиански (български субтитри)

Веригата Bhagirathi, разположена в Garwhal в индийските Хималаи, привлича поколения катерачи в продължение на много десетилетия. През септември 2015 г. Матео делла Бордела Матео де Джакомо и Лука Скиера от клуба „Паяците от Леко“ се опитват да изкачат неизследваната западна стена на Bhagirathi IV (6193 m), но биват победени от последната част на шистовата скала. След 4 години тримата алпинисти решават да се върнат в Индия и да опитат отново да изкачат същата стена. Това се превръща в експедиция с много трудности и непредвидени събития.

 

20:28ч. 20:33ч. – Последното изкачване, Франческо Бонато, 5’  – оригинален език италиански (български субтитри)

През 2015 г. започва проверка на състоянието на първата високоскоростна въженалиния, водеща към върха Форчела Стауниес (2932 м), масива Монте Кристало, в самото сърце на Доломитите. Година по-късно е установено, че историческият кабинков лифт, построен през 1956 г., във връзка със зимните олимпийски игри в Кортина д’ Ампецо, трябва да бъде окончателно спрян. Но да не се забравя неговата историческа роля.

 

20:33ч. – 21:18ч. – Призракът на планините, Фредерик Волф Теглхус, Анализа Брамбиля, 45’ – оригинален език английски/италиански (български и английски субтитри)

През 2013 г. рейнджър от националния парк “Силикем” в Североизточна Монголия открива следи на неуловимия снежен леопард (или снежен барс). Монголските власти решават да започнат мащабно проучване, за да бъде установен броят на редките животни. Поканени са биолозите Расмус и Франческо, с опит във фотографирането на диви животни в естествената им среда. Те инсталират 50 камери и започват изследване на следите по снега. Двамата живеят с рейнджърите и семействата на овчари от района, които им осигуряват подслон. Това им позволява да се запознаят с бита им и с начина им на мислене. И за сетен път да стигнат до извода, че опазването на дивата природа зависи единствено от хората.

8 Февруари, четвъртък

19:00ч. – 19:50ч. – Треска за приключения в Аляска, Габриеле Карлети, 50`  – оригинален език италиански (български субитри)
Маурицио Бели и Фулвио Джованини са италиански приключенци. През последните 25 години те преминават 9000 км между Аляска и Канада, следвайки следите на първите търсачи на злато. Правят го посредством ски, ходене, колоездене и кану. В един момент решават да се изправят пред най-трудното предизвикателство: преминаване от Форт Юкон до Анкоридж, през зимата. Дърпайки тежка шейна и спейки в не особено добра палатка те създават дълбоки връзки и разбират по-добре глобално затопляне.

19:50ч. – 20:54ч. – Платнени криле. Полет с Анджело д’ Ариго, Джовани Пелегрини, Киара Андрич, 64’  – оригинален език италиански (български субитри)

Връщане към биографията на Анджело д’ Ариго – първият човек, прелетял над Еверест с делтаплан през 2004 г. Когато през 2006 г. загина по време на авиошоу, Италия и светът загубиха един от най-ярките си изследователи, пътешественици и представители на екстремните спортове. Анджело д’ Ариго бе многократен световен шампион и рекордьор по делта- и мотоделтапланеризъм. Победител е във въздушни ралита над Египет, Мароко, Алжир и някогашния Съветски съюз. Автор е на първите полети с делта- и мотоделтаплан над Средиземно море и Сахара и с делтаплан над Сибир и Еверест. Този необикновен човек хвърчеше с ята от жерави и диви патици над Сибир, Сахара и Тибетското плато, за да изучава пътищата и поведението им и да прилага наученото при полети с рекордна височина и продължителност. В края на 2005 г. прекара 60 дни в свещената за инките долина Урубамба, близо до светилището Мачу Пикчу. Там изучаваше начина, по който летят тамошните господари на небето – кондорите, и всеки ден вземаше уроци от пернатите си учители. Както и на Еверест, бе съпровождан от снимачен екип на National Geographic. На 31 декември 2005 г. осъществи полет над най-високата точка на двете Америки и над цялото южно полукълбо – Аконкагуа (6959 м). А на 6 януари 2006 г. се издигна до 9100 м и прелетя с делтаплана си над изгасналия вулкан Тупунгато (6570 или 6550 м).

 

20:54ч. – 21:33ч. – AltaVia 4000, Лука Матасони, Марко Тоноли, 37`  – оригинален език италиански (български субитри)

Габриел Перенцони и Никола Кастаня се срещат на курс за планински водачи и откриват, че имат обща мечта: да изкачат всичките 82 върха в Алпите с височина над 4000 метра в рамките на един сезон. „ALTAVIA 4000“ е едно пътешествие сред най-могъщите алпийски върхове, но също така и едно пътуване към самопознанието, което разглежда здравите връзки между хората, които се изграждат във високата планина.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment