ИТАЛИАНСКА КИНОПАНОРАМА – „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНИНАТА“ 2023 В СОФИЯ

Rassegna di film italiani – Storie dalla Montagna 2023

Италианска кинопанорама – истории от планината 2023

6 – 9 Февруари, Дом на киното, 19:00ч.

София посреща за поредна година най-доброто от италианското планинарско кино през февруари!

Предстои традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината/Storie dalla Montagna“ в цели 4 филмови вечери!  От 6 до 9 Февруари, 19:00ч. в Дом на киното ще имате възможност да се насладите на 11 италиански филма, едни от най-добрите заглавия на тема планини, приключения, алпинизъм и природа! Лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино. В програмата са селектирани 11 истории за постиженията на италианската планинарска школа,  снимани на един от най-трудно достъпните места по цял свят. Автори са изключителни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Голяма част от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас, Лука Бих, Виничио Стефанело и др. Ще видите истинските легенди на планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония, а едни от най-актуалните италиански катерачи участват в общи проекти с българските ни алпинисти за прокарване на нови маршрути в България. 

Акценти във филмовата програма  са последният филм на алпиниста Евре Бармас и завладяващата история за първото изкачване на Матерхорн, биографичен филм за легендата Валтер Бонати е част от програмата, както и документален филм на Райнхолд Меснер за безпрецедентната му експедиция на Ама Даблам.

Ще се насладим на италианската филмова школа, която е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.

Събитието е част от целогодишната програма на Международния фестивал на планинарското кино – БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

 Можете да закупите предварително билети тук или на касата на Дом на киното: siff.bg/bilet

 ПРОГРАМА

6 Февруари, понеделник

19:00ч. – 19:15ч. – откриване

19:15ч. – 19:50ч. – Mатерхорн – лъвският хребет, Италия, Ерве Бармас, Алесандро Белтрам, 35`  – оригинален език италиански (български субитри)

Спиращо дъха пътешествие до върха на една от най-знаковите планини в света. Опитният италиански алпинист Ерве Бармас води зрителите по маршрута и разказва завладяваща история за първото изкачване на Матерхорн. Матерхорн е един от най-впечатляващите и разпознаваеми върхове в света. Погледнат от Швейцария, той е елегантен, строен и изящен, а от Италия се издига могъщ, здрав и внушителен. Този несъмнено неповторим връх е много труден за изкачване. Дори днес това е едно от най-желаните изкачвания в Алпите, както Ерве Бармас знае много добре. Филмът следва алпийския водач и изключителен разказвач, докато води зрителите нагоре по италианския маршрут, известен още като Лъвския хребет – Кралицата на алпийските маршрути. Ерве разглежда историята за първото изкачване на Матерхорн и споделя истории за неговите главни герои, докато води зрителите стъпка по стъпка по този предизвикателен маршрут чак до върха на височина 4478 метра. Ерве Бармас е алпинист и режисьор, който е направил големи изкачвания по целия свят. С Матерхорн на прага си, той има повече подвизи на този връх от всеки друг катерач в историята, включително нови маршрути, първи зимни изкачвания и първи солови изкачвания. Първата му книга „La Montagna Dentro“ е публикувана от Laterza. От 2016 г. той е редовен гост-водещ в телевизионната програма „Килиманджаро“, която представя на зрителите света на планините.

Ерве Бармас беше гост на Банскофилмфест 2019г.

 cervino-la-cresta-del-leone-1-1800x1200

19:50ч. – 20:25ч . – От 0 до върха, Италия, Алесандро Белтрам, 35` – оригинален език италиански и английски (български и италиански субитри)

Филм за пътешествие от морето до върха. Приключението започва в Астурия (северно от Испания) и достига връх „Наранхо де Булнес“. Изкачване до 2500м. чрез колоездене, бягане и катерене. И всичко това за 10 часа.

From-0-to-Nat 

20:25ч. – 21:00ч. – Италиански маршрути – планини без граници, Италия/България, Микеле Каминати, 24`  – 

оригинален език италиански и английски (български субитри)

Между отвесни скали на Лакатник (43°05’06.0″N 23°22’22.0″E), Паяците от Леко (I Ragni di Lecco), съвместно с едни от най-добрите български алпинисти, реализираха нов участък за катерене, който предлага на всички любители подготвени за катерене маршрути с различни степени на трудност, отговарящи на нуждите както на начинаещите катерачи, така и на по-опитните. Зоната се намира на територия, обичана от практикуващите спортове на открито, подходяща не само за катерене, но и за преходи, водни спортове, и до нея се стига за час с влак от столицата. „Италианските маршрути – планини без граници“: проектът, посветен на планината и алпинизма, който от 2019 г. е част от нематериалното културно наследство, се подкрепя от Италианския културен институт в София с цел популяризиране на италианската алпинистка традиция – сектор, в който италианците винаги са били сред главните действащи лица на световно ниво, и с цел споделяне на знанията и опита на алпинистите, както и планинарската култура, като се обръща особено внимание на насърчаването на уважение към околната среда. България е отправна точка на „Италианските маршрути – планини без граници“, първата страна, в която Паяците осъществиха своя проект за популяризиране на италианската алпинистка култура извън граници на Ботуша. Проектът е осъществен от:

Италиански културен институт – София заедно с Асоциация „Паяците от Леко“ в сътрудничество с алпинистите Николай Петков и Иво Нинов.

Italian routes

7 Февруари, вторник

19:00ч. – 19:30ч. – Сарабанда – земя и небе, Италия, Лука Бих, Джанлука Росси, 29`  – оригинален език италиански (български субитри)

В сянката на величествения Матерхорн две необикновени фигури от очевидно далечни области създават запомняща се среща, основана на взаимната им страст към красотата и планините. Музикантът Марио Брунело и световната алпинистка Нивес Мерои работят заедно, за да завършат необичаен проект: да занесат една от перлите в музиката на Йохан Себастиан Бах, Сарабандата от Сюита №. 6, до сърцето на Алпите.

Нивес Мерои беше официален гост на Банскофилмфест през 2014г.

Лука Бих и Джанлука Росси са били членове на Международното жури на Банскофилмфест съответно през 2012 и 2022г.

 Sarabanda-a-filo-di-cielo_1

19:30ч. – 19:52ч. – Крис Бонингтън – живот и изкачвания, Италия, Виничио Стефанело, 22’ – оригинален език италиански/английски (български субитри)

Крис Бонингтън – един от най-големите алпинисти през втората половина на ХХ век, си спомня най-големите приключения през живота си, когато открива планините и прави изкачвания по цял свят. “Понякога имам усещането, че още съм там” – обяснява Бонингтън, спомняйки си мигове, които са оставили незаличими следи в съзнанието му. Това е отправната точка върху размишленията му за любовта към съпругата и децата му, за приятелството и приятелите (особено тези, които е загубил), за това какъв е бил като алпинист и като човек, каква е била цената на решението му да живее за алпинизма и чрез алпинизма, за невероятните преживявания и за търсенията, които не свършват никога. Както при всяка истинска страст.

Виничио Стефанело беше член на Международното Жури на Банскофилмфест 2013г.

Chirs-Bonington

19:52ч. – 21:15ч. – Червената къща, Италия, Франческо Катариноло, 81` – 

оригинален език италиански, немски,  (български субитри)

В Източна Гренландия цяло поколение е на ръба на изчезването, докато друго се ражда. „Червената къща“ разказва историята на италианския авантюрист Роберт Перони в Гренландия. Той придава нов смисъл на живота си, като помага на последния народ ловци в Европа. Тюленовите кожи и месо вече не могат да се търгуват и местните ловци губят единствения си източник на препитание. Датското правителство иска да предостави на всички гренландци същите възможности за образование и здравеопазване, каквито имат самите те. Семействата на ловците получават постоянни домове в нови села, но трябва да се откажат от полуномадския си живот. През последните години това води до повишени нива на алкохолизъм, депресия и самоубийства. Освен това някои поведенчески модели все още са залегнали в съзнанието на хората и трудно могат да бъдат изкоренени. Те включват малтретиране на деца и високи нива на самоубийства сред младите хора. Роберт Перони се включва в история, в която изглежда, че всички са действали за добро, но са се провалили. Той става известен като екстремен изследовател през 80-те години на миналия век, докато изследва границите на човешките възможности. Перони е първият човек, прекосил ледената покривка на Гренландия пеша в най-широката й точка. По време на тази експедиция се влюбва в Гренландия и нейните местни хора. Затова решава да се откаже от търсенето на слава и пари и се премества тук с нова мисия: да спаси последния народ ловци в Европа от изчезване. През 1994 г. в Тасилак, с население 2000 души, най-голямото селище в източна Гренландия, Робърт основава Червената къща, която едновременно служи като къща за чуждестранни гости и подслон за местните жители в нужда. В Червената къща отиват най-вече млади хора, които не могат да намерят изход от проблемите си, включително. Всяко семейство има жертви, за които да скърби, особено в Източна Гренландия, където зимата е толкова дълга, колкото природата е красива. Робърт Перони иска да предложи бъдеще на тези хора по модел за устойчив туризъм, който е наследил от родината си, Южен Тирол. Перони е убеден, че ще спечелят не само местните, но и гостите му: „Можем да научим повече от инуитите, отколкото те от нас.“

 la-casa-rossa-francesco-catarinolo-greenland-hunting-documentary-image-5

8 Февруари, сряда

19:00ч. – 19:17ч. – През празнотата, Италия, Лука Албриси, 17` –  оригинален език италиански, (български субитри)

„През празнотата“ е история за неповторимо прекосяване на Доломитите от група сплитбордисти и ски алпинисти. Те преминават алпийските празни писти, създадени от затварянето на ски курортите през зимата на 2020/2021 поради пандемията. Пътуване, което създава база за сравнение между пустотата на дивите райони и празнотата на туристическите места. Възможност да се постави под въпрос бъдещето на алпийските долини, ски културата и основната роля на общността на спортовете на открито от екологична гледна точка.

across-emptiness-1-1800x1175

19:17ч. – 20:30ч. – Валтер Бонати – с мускули, сърце и ум, Италия, Микеле Империо, Фабио Пагани, 72’   – оригинален език италиански, (български субитри)

Един филм, посветен на една от най-големите фигури в световния алпинизъм – легендарния Валтер Бонати, за когото, след смъртта му на 13 септември 2011 г., изтъкнатият италиански писател, поет и журналист Стефано Бени писа: “Днес почина Валтер Бонати. Други бяха велики. Той бе единствен”.

Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2012
Легендата Валтер Бонати беше гост в България през 2009г.

11_Walter-Bonatti-con-i-muscoli-con-il-cuore-con-la-testa

20:30ч. – 21:13ч. – На чисто – битие сред природата, Италия, Лука Албриси, Алфредо Кроче, 43` – 

оригинален език италиански, (български и английски субитри)

Въможно ли е чифт ски или сплитборд да ни накарат да се почувстваме като част от едно огромно цяло? А когато долепваме длани до скалата, дали можем да осъзнаем мястото си на този свят? “На чисто“ е документален филм за преоткриването на дълбоката връзка между човека и природата чрез природосъобразен активен отдих. Ако спортът на открито, от една страна, може да бъде средство ние, хората, да осъзнаем по-ясно собствената си естествена принадлежност към света на природата и да ни изведе до едно биоцентрично възприятие на битието, то, от друга страна, тези дейности могат да окажат негативно влияние върху екосистемата. Трима “чисти“ любители на активния отдих се отправят на пътуване през четирите сезона из няколко защитени природни местности, съпътствано от философски, антропологични и емоционални размисли за принадлежността на човека към екосистемата и за концепцията за “граници“ в различните й аспекти. Приключение в търсене на места, където човекът и природата се срещат без маски, за да се опознаят по-добре и да проявят уважение един към друг.

The clean approach

9 Февруари, четвъртък

19:00ч. – 20:21ч. – Ама Даблам – Свещената планина, Италия, Райнхолд Меснер, 81`  – 

оригинален език английски/немски, (български субитри)

Непал, 1979г.: група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.

Райнохлд Меснер – официален гост на Банскофилмфест 2007г.

20:21ч. – 21:11ч. – Планините, които нямат край, Италия, Ариана Койар, Маурицио Пелегрини, 50‘ – оригинален език италиански(български и английски субитри)

Енрико е опитен алпинист, който мечтае за съвършеното изкачване и идеалния път към върха, дори когато работи в семейната мандра и прави кашкавал. Ариана е млада филмова реализаторка, страстна любителка на алпинизма. Паоло е планински водач, който е силно привлечен от върховете в Патагония. Така, тримата предприемат експедиция с амбициозната цел да прокарат нов маршрут към най-високия връх в масива Кордон Мариано Морено, разположен в центъра на Иело Континентал – необятното море от ледове в Южна Патагония. Това е място, на което не е бил никой преди това. Стигането до него е трудно и опасно. Пътят се превръща в средство за разбиране на планините и на алпинизма. Главната движеща сила по него става не толкова спортната амбиция за победа на всяка цена, а вкусът на откривателството на нови територии и докосването до неподозираната красота на девствените планини.

 

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment