ИТАЛИАНСКА КИНОПАНОРАМА – „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНИНАТА“ 2022 в София

Италианска кинопанорама – Истории от планината –  Storie dalla montagna“!

София посреща за поредна година италианското планинарско кино през февруари!

Предстои четвъртото издание на традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината“ в цели 5 филмови вечери!  От 7 до 11 Февруари, 19:00ч. в Дом на киното ще имате възможност да се насладите на 12 италиански филма, едни от най-добрите заглавия на тема планини и природа! Лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино. В програмата са селектирани 12 истории за постиженията на италианската планинарска школа,  снимани на изключтелно трудно достъпни места. Ще се разходим през Доломитите до Андите и Ел Капитан. Автори са изключително режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Симон Меснер, Матео дела Бордела и др. Ще видите истински легенди от планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите и Аляска.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Можете да закупите предварително вход тук: https://domnakinoto.com/

ПРОГРАМА 

7 Февруари, понеделник

19:00ч. – 19:15ч. – откриване

19:15ч. – 20:25ч. – “Стелвио – кръстовища на мира”, Италия, Алесандро Мелазини, 70’

Документален филм за едно изключително място в сърцето на Европа – прохода Стелвио. Едноименният ледник е огромна атракция за любителите на алпийските ски през лятото. А пътят през превала е уникално инженерно съоръжение, построено през 1825 г. от Австро-Унгарската империя, арена на най-напрегнатите битки в колоездачната обиколка на Италия – Джиро д’ Италия, още от времето на легендарните Фаусто Копи и Джино Бартали през 50-те години на ХХ век. Но мястото е и е било арена не само на спортни битки. Преди 100 г., по времето на Първата война, мнозина войници стават жертва на страшния студ и бурите на позициите по околните върхове. И до днес по тези места изпод снега се появяват останки от снаряди, оръжие, траншеи и войнишки калаени съдове за хранене. Те са страстта на живота на Марио – работник в местен хотел, служил в италианските алпийски части, който посвещава цялото си свободно време на запазването на паметта за загиналите през Първата световна война. Той е превърнал околностите на прохода и ледника в микрокосмос на своя живот. Филмът разказва неговата, а така също историите на Клаудия, която е лесничей, на легендарните скиори, олимпийските и световни шампиони Густаво (Густав) Тьони (официален гост на Банскофилмфест през 2008 г.) и Дебора Компаньони, на Артуро Помпа Кинтавала, който обича летенето с леки апарати и е изобретател на съоръжения за спасяване в полярните райони, на хотелиера Ренато, който търси спокойствие в сянката на величествените планински върхове, на съвременния шаман Лоренц, живеещ край пътя през Стелвио.

20:25ч. – 21:00ч. – “Върхът, който не иска да бъде изкачен”, Италия, 2017, Филипо Салвиони, 24’ 

През август 2015 г. двама италиански алпинисти се завръщат в Перу, за да направят опит за прокарване на нов маршрут на Невадо Йиришанка (6126 м) в отдалечен район на Кордилера Уайуаш. Силвано Аригони и Лоренцо Фестораци, които вече са били в базовия лагер, трябва да се справят не само с трудните условия, но и с някои местни предразсъдъци и вярвания. Това е документален киноразказ за самото изкачване, за истинската любов към планината и готовността за пълно потапяне в културата на Андите.

8 Февруари, вторник

19:00ч. – 20:10ч. –Моят обърнат свят“, Италия,  Елена Гоатели, 70`

След като се е състезавала през целия си живот и е спечелила почти всичко, което може да спечели, катерачката Анджелика Райнер решава да изостави състезанията и да се върне в играта с лично пътуване, за да преоткрие себе си, връзката си с миналото и с природата. Пред най – трудните скални и ледени стени в света, Анджелика е изправена в момент на преобръщане на кариерата си, в търсене на нови предизвикателства и нови пътища, които да следва на свобода.

20:10ч. – 20:20ч. – „Чино, Ян – eдна история за приятелство и планина, Италия, Тобиа Пасигато, 11`

Това е историята на приятелството между алпийския фотограф Ренцино Косон и големия италиански алпинист Джиорджио Бертоне.Те са първата италианска свръзка, изкачила северната стена на Ел Капитан в Калифорния.

 

20:20ч. – 21:10ч. – Традицинният алпинизъм – oпитът не може да бъде наследен“, Италия,  Симон Меснер, 50`

Симон Меснер обикаля 8 125-метровия Нанга Парбат с баща си Райнхолд и приятелката си Анна като част от малка експедиция до Пакистан. В този контекст Симон говори за първите опити за изкачване на осемхилядника Нанга Парбат и за големите трагедии през 30 -те години на миналия век. Той си спомня съдбоносната експедиция през 1970 г., когато чичо му Гюнтер губи живота си на спускането над  Диамир Фланк, а баща му Райнхолд едва оцеля. Това е пътуване, което се помни. Малката експедиция в крайна сметка посещава отдалечената долина Гешот. Тук хората живеят при най-скромните условия по все още самодостатъчен начин. Това е свят, който ние, европейците, вече не можем да си представим. Тук, на запад от Нанга Парбат, баща и син се опитват да изкачат върха Гешот, който все още не е изкачен, преди Симон да потегли към Каракорум, за да реализира друг проект заедно с партньора си по катерене Мартин Зайберер.

Симон Меснер беше официален гост на Банскофилмфест`2021.

 

9 Февруари, сряда

19:00ч. – 19:50ч. – Треска за приключения в Аляска, Италия,  Габриеле Карлети, 50` 

Маурицио Бели и Фулвио Джованини са италиански приключенци. През последните 25 години те преминават 9000 км между Аляска и Канада, следвайки следите на първите търсачи на злато. Правят го посредством ски, ходене, колоездене и кану. В един момент решават да се изправят пред най-трудното предизвикателство: преминаване от Форт Юкон до Анкоридж, през зимата. Дърпайки тежка шейна и спейки в не особено добра палатка те създават дълбоки връзки и разбират по-добре глобално затопляне.

 

19:50ч. – 21:04ч. – Але, Италия, Марко Зингарети, 74`

Проектът Але започна през октомври 2018 като паралелен наративен експеримент, следвайки група непрофесионални катерачи в продължение на шест месеца. Мълчанието и концентрацията, необходими, за да разсъждаваш за движенията си и своето тяло, да споделяш проекти, да викаш под скалата. Але иска да бъде голямо приключение. Историята започва в кухнята на Ери де Лука, а последната спирка е Атина, Гърция, в най-важната работилница за обувки за катерене в Европа.

 

10 Февруари, четвъртък

19:00ч. – 20:40ч. – “Паяците”, Италия,  Филипо Салвиони, 100’

През 1946 г. група млади хора от Леко, обединени от жаждата за катерачни приключения, поставят началото на знаменития клуб “Пяците от Леко” (“Ragni di Lecco”). Използвайки архивни фотографии, непоказван видеоматериал и неиздадени интервюта, филмът пресъздава невероятната история на тази общност, чиито членове до днес участват активно в писането на историята на световния алпинизъм.

Матео дела Бордела беше официален гост на Банскофилмфест`2017.

20:40ч. – 21:00ч. – “Защо не?“, Италия, Давиде Гримолди, 17’ 

Елеонора претърпява тежко падане по време на изкачване по лед във Вал Даоне. Врезултат загубва чувствителност в краката си. Но желанието й да се завърне към катеренето е толкова силно, че след няколко месеца рехабилитация и възстановяване тя без колебание приема предложението на свои приятели за изкачване (с използване на специална екипировка и съоръжения) по митичната стена на Ел Капитан в Йосемити. Защо не?

11 Февруари, петък

19:00ч. – 20:00ч. – „Като братя. В памет на Валтер Бонати – мъжът от Монблан“, Италия Алесандро Филипини, Фредо Вала, 57`

Десет години след смъртта на Валтер Бонати, Райнхолд Меснер ни разказва за величието на последния класически алпинист. Той прави това чрез видеоклипове на техните срещи, по време на които самият Бонати казва, че Райнхолд е за него като брат. Филмът завършва с непубликувани образи на тяхната дълга и вълнуваща дискусия лице в лице в дома на Бонати: алпинизъм, приключения, природа и провали, които подтикват мъжете да се осмелят да следват мечтите си.

Валтер Бонати и Райнохлд Меснер – официални гости на Банскофилмфест съответно през 2009г. и 2007г. Режисьорът Алесандро Филипини – член на Журито през 2018г.

 

20:00ч. – 20:15ч. – “Line reLOVEution”, Италия, Aлесандро Д’Емилия, 15`

Преди стотина години, по времето на Първата световна война, по тези места са гърмели бомби, взривявали са се гранати и са загинали 18 000 млади войцици. “Нашата идея беше да покажем, че Монте Пиана в Доломитите може да бъде място на приятелство и мир” – казва Алесандро д’ Емилия. Така той и прятелят му Армин Холцер организират срещата на ходещите по въже, на която се събират както професионалисти, така и начинаещи любители на контакта с пространството.

 20:15ч. – 20:45ч. – „Портрети в звук“, Италия,  Паоло Винати, 30`

Нови песни и езици отекват из склоновете на Доломитите. Звуци, каквито никога преди не са огласяли тези планини. Хората емигрират по различни причини: заради любов, в търсене на сигурност или работа или бягайки от война. Всяка емиграция има своя история. За зрителя остава да придаде форма на тази история, като допълни моментите, които филмът оставя на въображението и мисълта му.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment