Италианска кинопанорама – „Истории от планината“

София посреща за поредна година италианското планинарско кино!

Италианска кинопанорама – „Истории от планината – Storie dalla montagna“!

Представяме Ви традиционната кинопанорама на италиански планинарски филми. От 15 до 19 Февруари от 19:00ч. в Дом на киното ще се насладите на 15 емблематични филма, едни от най-добрите заглавия на тази тематика – лентите са с награди от световните кинофестивали (включително и от Международния БанскоФилмФест) и са между игралното и документалното кино. В програмата са включени няколко невероятни истории, снимани на изключтелно трудно достъпни места. Автори са известни режисьори оператори и сценаристи, а героите им са начертали голяма част от световната планинарска и приключенска култура. Някои от тях са били официални гости в България на международния БанскоФилмфест. Ще видите истински легенди от планинарската култура, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите и Аляска. Италианската филмова школа е точно толкова емблематична и известна с майсторството и традициите си, колкото и постиженията на италианските приключенци и алпинисти.
Събитието е част от целогодишната програма на БанскоФилмФест за популяризиране на планинарската култура съвместно с Италианския културен институт в София (ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA).

Вход 9лв. на вечер за всички филми. Можете да закупите предварително вход тук: https://domnakinoto.com/

ПРОГРАМА

15 Февруари, понеделник

19:00ч. – 19:15ч. – откриване

19:15ч. – 19:50ч. – „Аарон Дурогати – игра с невидимото“, Италия, Матео Веторел, Дамиано Левати, 33` 

Никой не е застрахован от ударите на съдбата – рано или късно се случва нещо, което не можеш да избегнеш. Важното е да успееш да се стегнеш и да продължиш напред. Всяка одисея се нуждае от своето море: сред огряната от есенно слънце самота на Доломитите Аарон Дурогати – великолепен пилот и истински естет в летенето, поема на своето пътуване към умението след като си паднал, отново да се изправиш в цял ръст. Интимен и завладяващ разказ за уязвимостта и способността да се противопоставиш, за преоткриването на летенето като чисто удоволствие и чисто себеизразяване.

19:50ч. – 20:12ч. – “Обречен на мечтите”, Италия, Симоне Моро, Марио Курнис, 24’ 

Филм на Симоне Моро, посветен на експедицията му на Еверест през 2012г. Симоне Моро е един от най-силните актуални  височинни алпинисти.

Симоне Моро беше гост на Банскофилмфест 2012г.

20:22ч. – 21:12ч. – „Лео Гасперл и елегантността на завоя“, Италия, Лука Бих, Андреа Бруньоли, 50′ 

Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател. През 1931 г.  той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав “Гуци” Ланчнер от 105, 675 км/ ч.

 

16 Февруари, вторник

19:00ч. – 20:07ч. – “Със ски нагоре”, Италия, Киара Брамбила, 67’ 

“Със ски нагоре” е история за “Ригини” – училището по ски-алпинизъм към Италианския алпйски клуб в Милано, в което от години се преподава планинарска култура и се препредават знания и умения от едно поколение на друго. Чрез живота в училището е проследена историята на ски-алпинизма – от първите му стъпки до цифровата ера, като е използван изключително богатия му архив. Но винаги в центъра на вниманието е планината с нейните великолепни пейзажи и неповторимо излъчване.

20:07ч. – 20:52ч. – “Крисп”, Италия, Филипо Салвиони, 45’ 

Това е историята на Аузилия Висарини и Себастиано Фаваро по време на тяхното невероятно приключение в Аляска през една мразовита зима.

20:52ч. – 21:27ч. – “Безкрайната игра”, Италия, Матео Модуньо, 35’ 

Двама от най-добрите съвременни италиански катерачи – Матео дела Бордела и Фабио Палма от клуба “Паяците от Леко”, предприемат опит за премиера в швейцарския район Венденщьок – един от храмовете на европейското big wall-катерене. Това е и повод да бъде разказана историята на три първи изкачвания там в периода 2005-2011 г.  – по маршрутите “Portami Via”, “Coelophysis” и “Infinite Jest”, с участието на споменатите двама и на Адриано Карнати, Паоло Спреафико, Силвано Аригони, Бернардо Ривадоси и Лука Скиера.

 

17 Февруари, сряда

19:00ч. – 20:03ч. – „До края на Еверест“, Италия, Давиде Киеза, 53` 

Как би могъл обикновен алпинист да измисли, реализира и след това да разкаже от първа ръка за изкачването на най-високия връх в света? Това е целта на филма от Давиде Киеза: да води зрителя, ръка за ръка, през пътешествието на алпиниста, предавайки неговите чувства, страхове, емоции, радости и всичко, изпитано по пътя. Започвайки от дългите подготвителни тренировъчни сесии, до хората и пленителната красота на Непал. От многоцветния свят на планинарите, през стръмните цепнатини и ледени върхове от ледниковата епоха до живота в палатките в базовия лагер и високите лагери, а след това и печалната смърт на Ули Щек, съсед по палатка през последните му дни. И отново, мислите на заден план и съмненията, личните драми, болезеното изчакване в по-меко време на Южното седло, отчаянието и накрая дозата късмет, когато вятърът отслабва, което позволява изчакването само на няколко алпинисти. Те започват с постоянното осъзнаване на смъртта, което е един от най-силните тласъци към живот. Вероятно имаш нужда от повече кураж, за да се срещнеш с ежедневния живот, където обикновеното е истинско предизвикателство? „Всеки има свой собствен Еверест за изкачване всеки ден.“

 

20:03ч. – 20:11ч. – “До краен предел”, епизод 4, Италия, 8’ 

Когато не просто се катериш, а прокарваш премиерни маршрути по големи стени, със сигурност има предоляване на граници, изпитание на собствените възможности и мигове на съмнение. Филмът ни връща към изкачването по “Portami Via” през 2005 г. – линия повторена единствено от Томи Колдуъл, Ули Щек и Симон Антаматен. Трите маршрута дело на Матео дела Бордела и Фабио Палма са примери, за стигане до предела на нормалните предизвикателства и за прекрачването му.

20:11ч. – 20:22ч. – “Средните земи – Вал Гранде”, Италия, Марко Тесаро, 11’ 

Едно изследване на населените места, системата за комуникации чрез магарешки пътеки и местата за лятна паша на добитъка в националния парк “Вал Гранде” – в контекста на проекта “От места за препитание към пустош – екомузеи в провинцията Вербано-Кузио-Осола”.

20:22ч. – 21:28ч. – “Отвъд границата – историята на Еторе Кастильони”, Италия, Андреа Адзети, Федерико Маса, 66’ 

Това е историята на алпиниста Еторe Кастильони (1908-1944) на базата на неговия дневник. Младо момче от добро семейство, непокорен самотник, любител на живописта и музиката, лейтенант от армията, а после отцепник, превеждащ нелегално бежанци и евреи през границата между Италия и Швейцария. Неговият дневник завършва през март 1944 г. След поредното влизане в Швейцария с фалшива самоличност, той е арестуван в Малоя (Гризон). Дрехите и ботушите му са конфискувани и е заключен в стаята на един хотел. През нощта, използвайки алпинистките си умения, бяга през прозореца. И се оказва на ледника Форно само с едно одеяло… Какво го е накарало да опита това невъзможно бягство? По-дълбокият смисъл на постъпката му кореспондира с романтичната идея за алпинизма и за необходимостта от абсолютна свобода.

 

18 Февруари, четвъртък

19:00ч. – 19:50ч. – К-2 – една италианска история”, Италия, Алесандро Варкета, 50

Съвременен поглед върху историята на К-2 (8611 м) с участието на някои от тези, които преди повече от 60 г. (31 юли 1954 г.) направиха първото му изкачване – Акиле Компаньони, Лино Лачедели, Уго Анджелино, Енрико Абрам и др.

19:50ч. – 20:42ч. – “Един клас в Свалбард”, Италия, Алберто Батоки, 52’ 

Учител по естествознание предлага приключение на класа си – пътуване до архипелага Свалбард (Шпицберген), отвъд Северния полярен кръг. Така се ражда проект, който донася на участвалите в него искрено удивление и истинско удовлетворение от проучванията на най-северните постоянно обитавани от хора земи.

20:42ч. – 21:32ч. – „Лхотце – през бурята“, Италия, Марио Виелмо, 50`

Марио Виелмо изучава изкачването на връх Лхотце (8516 м), неговият 11-ти осемхилядник. Приключение до границата на четвъртата най-висока планина в света заедно с двама силни алпинисти, Себастиано и Никола. Наистина сложно изкачване с много неприятни изненади. С щипка лудост, без кислород и в средата на бурята, изкачването продължава с много несигурности и трудности.

Марио Виелмо е бил официален гост на Банскофилмфест.

 

19 Февруари, петък

19:00ч. – 20:06ч. – “Финале ’68”, Италия, Габриеле Кану, 66` 

Петдесет години след трасирането на първия маршрут за изкачване на Пиетра дел Финале двама братя, запалени планинари, решават да поемат по стъпките на пионерите, записали първите страници на алпинизма по тези места. Оттук започва тяхното пътешествие в пустошта по следите на някогашни спомени и открития; вертикално изкачване при изследователската обиколка на платата и прекосяване на тринайсетте основни скални стени в района на Финале Лигуре (Италианската Ривиера), по време на което те се срещат и съизмерват със значими личности от миналото.

20:06. – 20:15ч. – почивка

20:15ч. – 21:37ч. – „70 години в червено. Истории и спомени от 70-те години съществуване на клуба „Катериците от Кортина“, Италия, Франческо Мансути, Виничио Стефанело, 79’ 

Знаменитият алпийски клуб „Катериците от Кортина“, чиито членове носят „униформени“ червени пуловери е на повече от 70г. Това е филмов разказ за историята му, за приемствеността и здравата връзка между поколенията, която позволява на традициите да живеят и да се обогатяват. От този клуб са едни от най-големите личности на италианския алпинизъм, начело с Лино Лачедели, който прави първото изкачване на К-2 през 1954 г. с Акиле Компаньони

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Recent Posts

Leave a Comment