Исторически полет – с параплан над Броуд пик!

На 23 юли т. г. Антоан Жирар (Antoine Girard)* направи исторически полет с параплан. Французинът, стартирайки самостоятелно от земята, се издигна на височина 8127 м и прелетя над кулминацията в масива на Броуд пик (8047 м), 12-тият връх в света.

Ескепедицията на Жирар, завършила с рекордния полет, бе изключителна. Французинът прекара един месец в планините на Пакистан, осъществявайки истинско пътешествие с параплан. Както информира американският пилот Брад Сендър (Brad Sander), Жирар е летял соло около Нанга Парбат, бивакувайки на местата на приземяване. В долината Хунца на два пъти попълвал запасите си от храна.

Broad-Peak-8127m1

Маршрутът на Жирар над Броуд пик

На 23 юли т. г. Жирар стартира от ледника Балторо. През Транго Тауър прелетя над Конкордия (мястото, където се събират ледниците Балторо и Годуин Ъстин). Оттам се насочи към масива на Броуд пик и като първия човек в света долетя до връх с височина над 8000 метра. Както беше казано, Жирар се издигна на 8127 м, а височината на Броуд пик възлиза на 8047 м.

След прелитането над Броуд пик парпапланеристът премина над седловината Гондогоро (Gondogoro, 5620 м) и се приземи на 4400 м.

Girard1

Антоан Жирар

Жирар е много опитен парапланерист. Участник е в необикновено трудната надпревара “X-Alps” (има трето място през 2013 г.). Бил е в експедиции на К-2, Броуд пик, Гашербрум-1(или Хидън пик), Чо Ойю. Както споделя, “преди да започне да се занимава с по-сериозни неща”, е бил спортен катерач и е участвал в стартове за Световната купа по състезателно катерене в дисциплината “боулдъринг”.

На водещата снимка – Антоан Жирар на фона на К-2, Броуд пик и Гашербрум-4

––––––––––––––

*Антоан Жирар е главен герой и автор на филма “Скитане из Страната на кивитата” (Нова Зеландия, 2016, Антоан Жирар, 26’/ “Ballade chez les Kiwis’/ “Ramble among kiwis” New Zealand, 2016, Antoine Girard, 26’), който ще бъде в конкурсната програма на тазгодишния, шестнадесети по ред Банскофилмфест (23-27 ноември). Това е филмов разказ за прекосяването на Южния остров на Нова Зеландия от двама парапланеристи в режим на пълна автономност. Те носят всичко със себе си и бивакуват там, където ги “отвее вятърът”. Участниците в епичното приключение са и кинооператори, които в продължение на 20 дни заснемат случващото се в дивата пустош.

Recent Posts

Leave a Comment