“Истинското лице на Мароко”

На 27 март 2012 г., от 19:30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ „Св. Климент Охридски“ (бул. „Драган Цанков“ 6, до Националното радио) можете да видите презентацията “Истинското лице на Мароко”. Нейни автори са Валентин Денков и Любомир Балабански.

Джебел Тубкал (4167 м) – първенецът на Мароко и Северна Африка

Така е изглеждал Джебел Тубкал през 1930 г. Снимката от въздуха е на швейцарския пилот и фотограф Валтер Мителхолцер**

Те ще разкажат за една сравнително непозната, но развита туристическа държава. Започват с изкачването на най-високият връх в Атласките планини и в цяла северна Африка – Джебел Тубкал (4167 м). Продължават с арабската култура, с мистериозността и странността на медината (традиционен арабски квартал, обкръжен със стени в страните от Северна Африка) на град Фес.

После се отправят към най-южните точки на страната – от Мерзуга, която бележи началото на Сахара, до Тодра (Todra Gorge, Gorges de Todra), най-големият каньон в Африка и втори в света, за да завършват мароканската си одисея с атлантическото крайбрежие и т. нар. Райска долина.

Валентин Денков и Любомир Балабански ще споделят впечатления от културата и обичаите на коренното берберско население, пръснато в различни краища на страната. “Истински интересното лице на Мароко не е това, което се вижда от пръв поглед” – казват двамата.

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

————————

*Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:
//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

**Валтер Мителхолцер (Walter Mittelholzer, 2 април 1894 г., Санкт Гален – 8 май 1937 г.. Щирия) е швейцарски пионер на авиацията, фотограф, пътеписец и първият в страната авиопредприемач. Пилотски лиценз получава през 1917 г., а от 1918 г. притежава правоспособност на военен летец. Автор на мнобройни книги и на фотоалбуми с аерофотоснимки. Прави първото прелитане над Африка от север на юг. То му отнема 77 дни. Стартира от Цюрих на 7 декември 1926 г. и лети през Александрия в Египет. Каца в Кейптаун на 21 февруари 1927 г. Преди това (1923 г.) той е първият човек, който проучва остров Шпицберген от въздуха (със самолет “Юнкерс”). На 15 декември 1929 г. прави първо в историята прелитане над Килиманджаро и планира полет над Еверест през 1930 г. Мителхолцер е първият технически директор на авиокомпанията “Swissair”, създадена от сливането на фирмите “Ad Astra Aero” и “Balair”. Загива през 1937 г. при катерене в масива Хохшваб в австрийската провинция Щирия.

Recent Posts

Leave a Comment