Инцидент с Ашима Шираиши

15-годишната Ашима Шираиши бе контузена след 13-метрово падане. Това се случи, онзи ден, на 7 юли т. г. в Кенисоу (Kennesaw), щата Джорджия. Ашима пристигна в близо 30-хилядния университетски център недалеко от щатската столица Атланта във връзка с наближаващото национално първенство по състезателно катерене.

Това бе първото й посещение на изкуствената катерачна стена във фитнес-центъра “Stone Summit gym of Kennesaw”, веднага след пристигането й. По време на инцидента я осигуряваше нейният баща Хисатоши “Попо” Шираиши (Hisatoshi “Popo” Shiraishi).

Според “Rock & Ice”, случилото се е било предизвикано от грешка в боравенето с Grigri 2 по време на осигуряване от страна на Хисатоши Шираиши. Ашима  падна от 13 метра върху постлания със скочища (crashpads) под на залата.

Цяло щастие е, че младата американка (актуално най-добре катерещата се дама в света) не пострада сериозно. След няколко часа изследвания бе изписана от болницата. Има натъртвания, но дори обмисля да стартира в наближаващото първенство от 14 до 17 юли т. г.

Трябва да посочим, че макар да не е катерач, бащата на Ашима е опитен осигуряващ. Той е в основата на блестящата кариера на дъщеря си, намирайки се неизменно до нея – като осигуряващ и треньор – по време на нейните тренировки и пътувания.

На водещата снимка – Ашима печели златото на Световното първенство за юноши и девойки в Арко през 2015 г.

Снимка: Гуидо Малфер

Photo: Giulio Malfer

Recent Posts

Leave a Comment