Инес Паперт (Германия) – ледена катерачка и алпинистка

Звездите на Банскофилмфест 2023

Инес Паперт (Германия)/Ines Papert (Germany) – една от най-добрите екстремни катерачки в света; победителка е няколко пъти и в Световната купа за катерене по лед; авторка и на няколко световни рекорда в нейната област; Презентацията й „DIE AlPINIST“ ще бъде на 25 ноември, 18:00 часа, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско

Инес Паперт дълги години е състезателка по катерене и е една от най-добрите в света. Лед и скали –  това е нейната сила. Днес професионалната катерачка е привлечена от места, където все още никой не е стъпвал. Върхове по целия свят, от Южна Америка до Берхтесгаден. Новата й презентация описва живота на една успешна спортистка, на майка, която сама отглежда детето си. Презентацията е поглед назад, поглед навътре и поглед напред в живота на една голяма алпинистка, изправяща се отново и отново в търсенето на нови приключения.

Многократната и неизменна в последните години победителка в Световната купа за катерене по лед, двукратна триумфаторка в “Ouray Ice Festival” (Канада) – Инес Паперт от Германия, доказва, че няма проблеми и на екстремални скални турове. Тя прави и първото женско изкачване без употреба на изкуствени опорни точки по тура “Via Camillotto Pellissier”, преминаващ по Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо (Cima Grande di Lavaredo). Този маршрут е прокаран през 1967 г. Негови автори са италианците Енрико Мауро (Enrico Mauro) и Мирко Минуцо (Mirko Minuzzo) с интензивно дупчене и поставяне на роолплъгови клинове.

Снимка: Eisklettern in Norwegen/Senja Island; Photographer: Thomas Senf

 

ПОГЛЕД НАЗАД

Всичко започва със състезанията по леда. Инес Паперт става 4 пъти световна шампионка, зад гърба й остава дори мъжката конкуренция. Нейните силни качества: физическа сила, огромен талант, абсолютна сила на волята. В решителния момент е фокусирана на сто процента – дори и когато бебе Емануел е с нея. Защото Инес Паперт сама отглежда детето си и е истински професионалист. Тя казва: Фактът, че имах възможност да покажа на сина си света още от малък, невероятно обогати живота му. Както и отношенията помежду ни.

Снимка: Eisklettern in Norwegen/Senja Island; Photopgrapher: Thomas Senf

ПОГЛЕД НАВЪТРЕ

Алпийското катерене заменя състезателната й кариера. Тя започва да предпочита катерене по големите стени в Патагония, експедиции в женски екипи. Кралската дисциплина в алпинизма, чисто приключение. Окото, което веднага открива линията към върха. Привличат не известните, а непознатите цели. Там, където си сам. В непосредствено противопоставяне с върха, с алпийските опасности. С ясното съзнание, че неописуемият момент при достигането на върха ще изтрие от паметта всички премеждия.

Но Инес Паперт изпитва на гърба си и горчивината от загубата. Злополука на южния склон на Мармолада повлиява живота й и отношението и толерантността към риска. За нея вариативността при избор на маршрут, изчакването на правилните и сигурни условия стават още по-важни. При третия подход към Кизил Аскер в Китай тя се запознава с изключителния словенски алпинист Лука Линдич. С него най-сетне успява да изкачи върха. Двамата стават един отбор, в катеренето и в живота.

ПОГЛЕД НАПРЕД

Планират съвместно първо изкачване по протежение на магистралата Панамерика, от Аляска до Патагония. Но ковид обърква плановете им. Успяват да осъществят само първия етап, снимат със собствена камера, много емоционално и в близък план. Спрени от пандемията, двамата откриват нов терен и то току пред дома им, в района на Берхтесгаден и Истрия, където отремонтират самостоятелно две стари каменни къщи. За себе си, за приятели, за алпинисти от цял свят.

Ines Papert in der vierten Seillänge der Route ‘Finnmannen’ M9+ WI7 clean, Senja, Norwegen.
Ines eröffnete die Route zusammen mit dem Einheimischen Bent Vidar Eilertsen. Photo: Thomas Senf

„Алпинистката“ показва не само спортния аспект на една изключителна катерачка. Това е образът на една силна жена, която следва пътя си, както към върховете, така и в живота. И която иска да сподели с публиката именно това: Винаги си заслужава да следваш целите и мечтите си.

 

Recent Posts

Leave a Comment