Хуан Менендес Гранадос – на две колела срещу пустинята Атакама

Нашият голям приятел и гост на Банскофилмфест‘ 2014 г. Хуан Менендес Гранадос (Juan Menendez Granados) – първият човек, стигнал с велосипед до Южния полюс (за 46 дни), при това без никаква странична помощ и в режим на пълна автономност, е изправен пред ново предивикателство. Този път целта му е да прекоси на две колела и в познатия стил пустинята Атакама в Чили. В продължение на 30 дни той трябва да измине 1700 километра.

juan

Хуан Менендес Гранадос

Преди да тръгне на 15 март т. г. от градчето Сан Педро де Атакама, той посвети време на аклиматизация. В хода на пътешествието си той е изправен пред няколко сериозни изпитания, между които надморска височина около 5000 м и огромни денонощни температурни амплитуди от 55 градуса по Целзий (от плюс 45 градуса денем до минус 10 градуса през нощта).

Пустинята Атакама е едно от най-дивите, най-безводните и най-негостоприемните места на нашата планета, по периферията на което има селища от около 200 години.

Велосипедът на Хуан е пригоден са пренасяне на 40-50 литра вода. Храната му е основно лиофилизирана. Има фотоапарат/ видеокамера, GPS, сателитен телефон, слънчеви батерии. Разполага с аптека, в която главно място имат кремовете против изгаряне и препаратите за обеззаразяване на водата.

Хуан Гранадос има богат приключенски и пътешественически опит и славата на най-големия off road-колоездач. Това се потвърждава само от един бегъл поглед на начинанията му през последните години.

2009 г., март-април

Велопътешествие из Канадска Арктика (т. нар. Северозападни територии), по време на което с велосипеда си изминава 1800 км по ледени и снежни терени, при температура, която понякога пада до минус 30 градуса по Целзий. Стига от Йелоунайф до езерото Колвил и от Инувик до Туктояктук. Действа сам, като в редки случаи среща индианци и ескимоси.

2010 г., март-април

Прекосяване с велосипед на замръзналото езеро Байкал – най-дълбокото в света, най-голямото в Азия, представляващо най-големия резервоар на прясна вода. В рамките на 19 дни изминава 730 км по ледената повърхност и частично по бреговете й. Това е първото преминаване през Байкал от бряг до бряг с колело в режим на пълна автономност.

2011 г., март

В рамките на 30 дни изминава 1000 км, пресичайки Танзания. Посещава земите, населявани от племето масаи. Изкачва най-високия връх на Черния континент – Килиманджаро (5895 м).

2011 г., октомври

775 км за 15 дни с достигане на 4000 м надморска височина – това са параметрите на велоприключението в Памир, на територията на Таджикистан, Централна Азия.

2012 г., април

10-дневен траверс на две колела от западния до източния бряг на Гренландия по линията на Северния полярен кръг. По-сериозните намерения на Хуан Гранадос са провалени от неблагоприятните метеорологични условия, но преди всичко от несъгласието на местните власти (островът има статут на самоуправляваща се провинция в рамките на Кралство Дания) да му разрешат да действа напълно сам в арктическата пустош.

2014 г., януари

На 17 януари 2014 г. стана първият човек в света, който стига до Южния полюс с велосипед. Той измина 1130 км за 46 дни, тръгвайки от брега на залива Херкулес (на 80 градуса южна ширина). През последната седмица от прехода си, когато хранителните му запаси намаляха, а метеорологичната и снежната обстановка се влошиха, той демонстрира непоколебимост и воля да доведе започнатото докрай. При това действаше в режим на пълна автономност – без никакви предварително подготвени депа по пътя, без заброски от въздуха и каквато и да било странична помощ, карайки своя специално подготвен велосипед с широки гуми и теглейки след себе си шейна с всичко необходимо (храна, гориво, екипировка).

На водещата снимка – фрагмент от Атакама

Recent Posts

Leave a Comment