High lining между Кулите на Давид в Йерусалим

Американката Хедър Ларсън (Heather Larsen) направи хайлайн-разходка в древен Йерусалим, изминавайки по въже разстоянието между т. нар. Кули на Давид. След тези 35 метра тя премина още 20 над вътрешния двор на Музея*, като от време на време спираше, за да удиви многобройните зрители с триковете си, пише “The Telegraph”.

heather-jlm

Хедър в акция

Изданието уточнява, че Хедър Ларсън е направила въздушната си разходка между кулите, едната от които е построена преди 2000 г. от цар Ирод, а втората – от Сюлейман Великолепни преди 500 г.

На водещата снимка – high lining-ът между Кулите на Давид

telegraph_OUTLINE-small


*Всъщност става дума за т. нар. Цитадела на Давид (Крепост на Давид,  מגדל דוד – на хебрайски, Migdal Dawid) – историческо място в рамките на Стария град Йерусалим. Това е турска крепoст от XVI век, издигната на мястото на предишно фортификационно съоръжение от около 37 г. пр. н. е. На това място се намирали огромни кули, защитаващи разположения недалеко царски дворец на Ирод Велики. Те били сринати от войските на римския император Адриан, които завладели града през 135 г. Средновековните поклонници виждали в тях останки от двореца на библейския цар Давид, който именно на това място съчинил старозаветните псалми. В действителност дворецът на Давид се намирал на невисокото възвишение (708 м) Офел в югоизточната част на Йерусалим. Мястото, на което днес се намира Цитаделата на Давид, по времето на цар Давид (Х век пр. н. е.) е било незаселено.

Издигнатата от турците крепост представлявала част от отбранителната система на някогашния Йерусалим, в западната линия от отбранителни съоръжения. Построена била по заповед на Сюлейман Великолепни през 1532 г., за да брани една от най-важните порти на Йерусалим – Яфската.

През 1930 г. в крепостта е открит Музей на палестинския фолклор. Но през 1948 г. йордански войски унищожават експозицията и превръщат цитаделата във фортификационен пункт. Едва през 1967 г. израелските власти възстановяват култовата роля на постройката. Музеят е открит отново през 1988 г.

Той представя 4000-годишната история на Йерусалим. Експонатите са подредени хронологично. Експозицията е обогатена с карти, видеоклипове, холограми, рисунки, макети и модели. От кулите и площадките се открива великолепна панорама към старата и новата част на Йерусалим.

Recent Posts

Leave a Comment