Хеликоптер над ледопада Кхумбу – поредната крачка в комерсиализацията на Еверест

Непалското Министерство на туризма, културата и гражданската авиация се съгласи да бъде използван въздушен транспорт до лагер 2 по Класическия маршрут към Еверест. Решението бе взето от съображения за сигурност. Точно преди една година в резултат на земетресение лавина отне живота на 19 души в непалското подножие на върха. А общият брой на жертвите на катаклизъма в страната възлезе на около девет хиляди души.

Chopper 1

Спасителен хеликоптер над ледопада, 2014 г.

Снимка: Матиас Бауман

Photo: Mathias Bauman

Миналогодишната лавина бе втора по ред трагедия на Еверест. През 2014 г. при оборудване на маршрута през ледопада Кхумбу загинаха 17 шерпи.

Тези две събития имаха огромно въздействие върху целия бранш, който се занимава с изкачване на клиенти на Еверест. През миналата година, за първи път от 41 години, никой не стъпи на най-високата точка на Земята.

Chopper 2

Комерсиална експедиция преминава през ледопада Кхумбу

Снимка/ photo: alanarnette.com

Изглежда, че давайки съгласие за хеликоптерен транспорт, непалските власти искат отново да раздвижат бизнеса, който носи големи постъпления за страната, едновременно предпазвайки своите граждани от грозящата ги опасност. Най-много жертви в двата инцидента дадоха непалците. А и статистиката на нещастните случаи на Третия полюс – откакто се организират експедиции за изкачването му – показва същото. Един шерп, който обслужва комерсиална експедиция, преодолява крайно несигурния и опасен ледопад средно 18 пъти на сезон, докато неговият клиент – едва 6 пъти.

Министерството на туризма засега дава съгласие за транспорт по въздуха на въжета, кислородна апаратура и друг инвентар за шерпите, които оборудват маршрута от лагер 2 към върха. Изглежда, че е прекрачен поредният “Рубикон”… Но, от друга страна, той е преминат твърде отдавна и това е само поредната стъпка към пълната комерсиализация на Еверест.

На водещата снимка – пуджа в непалския базов лагер

Снимка/ photo: alanarnette.com

Recent Posts

Leave a Comment