Звездите на БФФ 2014: Жералдин Фаснахт (Швейцария)

Жералдин Фаснахт ще изнесе презентация на 29 ноември, събота, 17:00ч. Банско, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“. Тя ще разкаже за първият B.A.S.E. – скок от Матерхорн, който тя направи това лято!

Geraldine 5

Тимът на Матерхорн!

Geraldine 4

Позната е у нас от филмите “Ръката на Фатима”* и “Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”**. Спокойно може да претендира за екстремна дама номер едно в света, ако не са вродената й скромност и благородство. Екстремна скиорка и сноубордистка, с еднакъв успех практикуваща B. A. S. E.-скокове, полети с костюм-крило, парашутизъм, скай-дайвинг и парапланеризъм. Отлична катерачка по скали и лед, но това при нея не е цел сама за себе си, а има спомагателен характер. С една дума – Жералдин Фаснахт, чиито спиращи дъха постижения вълнуват посветените близо 15 години. Първи контакт с планините има едва на двегодишна възраст – в района на Водоаз дьо Полие-льо-Гран. Пак там няколко години по-късно стъпва за първи път на ски и сноуборд.

Има 11 победи в най-авторитетните състезания по фрийрайд (freeride, каране на ски или сноуборд  по необработени терени, извън пистите и, като правило, извън районите, обслужвани от туристическата индустрия; общоприето е мнението, че при пързалянето по девствен сняг най-пълно се разкриват възможностите и качествата на скиора или сноубордиста) – в Тийон, Лез Арк, Шандолен, Ле Дьо-з-Алп (през сезона 2001-2002 г.),

Шандолен (2002-2003 г.), Енгадин (2003-2004 г.), Енгадин и Тамок (в околностите на Тромсьо, Северна Норвегия) – 2006-2007 г., Мамът (САЩ) – 2007-2008 г., Тинь и Вербие (World Tour X-treme de Verbier Suisse) – 2008-2009 г. Три пъти е триумфирала в култовата надпревара Xtreme de Verbier – в сезоните  2001-2002, 2006-2007, 2009-2010 г. В нея има и четири втори места.

 

 

Отделна глава в биографията й представляват експедициите, които в най-голяма степен я характеризират като откривателка и визионерка. През 2005 г. е в съзвездието представители на екстремните спортове, които посещават един от най-дивите и най-безводните места на земята – Дари в Мали. След изключително трудно изкачване по отвесите на скалния феномен Ръката на Фатима, Жералдин и близката й приятелка и партньорка от Норвегия – Карина Холеким, политат с костюми-крило. Тяхното въздушно приключение едва не завършва с трагедия, след като неочакван порив не позволява на Жералдин да се отдалечи от стената и да отвори парашута си навреме.

Две години по-късно е на остров Бафинова Земя от Канадския арктически архипелаг за фрийрайд, бейз-джъмпинг и полети с костюм-крило.

През ноември 2009 г. участва в експедиция, чиято цел е масивът Холтана в Земята на Кралица Мод (Арктика). В компанията на знаменитите френски екстремалисти Себастиен Колон-Гро и Сам Боже, подкрепяни от Маню Пелисие, Жералдин реализира първите B. A. S. E.-скокове и полети с костюм-крило на Белия континент.

На 30 декември 2006 г. Жералдин загубва съпруга си – известния 28-годишен гид от кантона Вале Себастиен Ге (за него знаменитият Жан Троайе казва: “Винаги, когато се окажем в трудна ситуация, Себастиен ще бъде с нас”). Той загива във Вербие по време на speedflying (комбинация от ски и хвърчило).

Geraldine 3

 

Зад гърба си Фаснахт има респектираща филмография. Посвещава значителна част от времето си за срещи с деца и техните родители, за да пропагандира активния начин на живот сред природата.

Тази година Жералдин направи направи исторически първи полет с костюм-крило от Матерхорн!

 

Recent Posts

Leave a Comment