Георги Константинов преодоля магичната граница от минус 1000 метра в най-дълбоката пещера на Иран

На 9 август т. г.  21-годишният Георги Константинов, член на Българското пещерно дружество и на пещерен клуб “Хеликтит“” (София) отпътува за Иран за да се включи в международната спелеоложка експедиция за проучването пещерата Джоджар (Jojar) – най-дълбоката в Ислямската република Иран.

Подземното начинание бе организирано от Асоциацията по скално катерене и пещерно дело към планинарския съюз на Ислямската република Иран и се проведе от 10 до 26 август т. г. Неговата амбициозна цел бе да продължи проучването на пещерата и прилежащия й район. Джоджар е в северозападната част на планината Шодалан (Shodalan), в близост до масива Парау (Parau), провинция  Керманшах, Западен Иран. Входът й е разположен на  2919 м надморска височина.Той е  толкова голям, че може да  се види лесно на Google Earth. Открит е през 2013 г. заедно с още над 50 входа на пещери. Първата част на дупката представлява 116-метров кладенец.

През май 2014 г. е проведена първата проучвателна експедиция. Екипът успява да спусне първия отвес, но топящият се сняг образува водопад, който спира проникването по-надолу. Силните въздушни течения и ниската температура допълнително усложняват положението.

Втората експедиция е проведена през октомври 2014 г. Тогава е достигната дълбочина минус 568 метра. В резултат на третата, която се провежда през май 2015 г., се стига до минус 806 метра при дължина  на галериите от 2256 м. А пещерата  продължава в дълбочина.

В тази годишното издание на експедицията, освен българин, са участвали и пещерняци от Ливан и Мексико. Логистиката е била тежка поради факта, че преходът до мястото на базовия лагер е между 10 и 12 часа. За транспортиране на багажа са били използвани мулета. Бивакът е бил разположен в долната част на голям циркус, в центъра на който се намира и пещерата. Местността наоколо е камениста и обрасла с тръни. Предимство на мястото е, че в близост извор със студена питейна вода.

На 13 август група от ирански пещерняци и Георги Константинов започват екипирането на пропастта, стигат до известната от предишната експедиция дълбочина минус 806 м и продължават надолу – до минус 900 м. След това, поради изтощението от сблъсъка с обилните водопади и ниските температури на водата и въздуха, екипиращата група се изтегля на повърхността. След няколко дни същата група продължава проникването в неизвестните части на пещерата, достигайки до минус1097  метра. Работата в този участък е изключително тежка поради особеностите на подземния релеф и многото вода. На 23 август екипиращата група се връща на повърхността, следвана от  екипа на картировачите.

Участието на българския представител в експедицията е финансирано от самия него и е подпомогнато от Българското пещерно дружество и фирмата “Ланджов”.

Със дълбочината си от минус 1097 Джоджар не само продължава да бъде най-дълбоката в Иран, но вече е и сред  подземните гиганти на планетата. Краят й обаче все още не е достигнат и само бъдещето ще покаже колко всъщност е нейната действителна дълбочина.

Алексей Жалов

На водещата снимка – момент от тазгодишното проникване Джоджар

Карта – на:

//www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14407435

 

 

Recent Posts

Leave a Comment