Франк Васюр (Франция)

Звездите на Банско филм фест 2019 – Фокус „Вода“

Франк Васюр (Франция) – един от най-изявените пещерни водолази в света – Презентация 22 ноември, 17:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско

Роден през 1968 г., Франк Васюр открива дейностите на открито като скаут. Той се задълбочава  в практикуването на пещерното дело и други дейности на открито през 1984 г., а през 1987 г. се обучава в пещерно гмуркане с цел да разшири обсега на  своите пещерни проучвания. От този момент той продължава да се квалифицира в използването на  нови съоръжения и технологии, за да продължи още по-навътре, а и по-безопастно  проучването на пещерите. Аткивно сътрудничи на Френската федерация за подводни спортове и изследвания и Френската федерация по спелеология. Изследва пещери и сифони в цяла Южна Франция, но и в други страни като България, Испания, Словения, Северна Македония, Турция, Франция, Хърватска и др, в сътрудничество с местни пещерняци и пещерни водолази. Споделя своят опит  и преключения чрез фотографии, фотографски албуми, репортажи, и филми, автор е на учебници, книги и над 400 публикации, така че откритията да бъдат от полза за другите, а не само за привилигирования откривател.  През 2002 г. с Жан-Марк Белин той стартира уебсайта http://www.plongeesout.com, съдържащ база данни, посветена на пещерното гмуркане, отворена за всички и с ежемесечна актуализация.

DSC_6119

През 2006 г. с Мишел Рибера инициира списването на двуезичното  онлайн списание  PlongeesoutMag, посветено на пещерно-водолазната дейност в света.  Последните му изяви са публикуването на Техническо ръководство за пещерно гмуркане (2014) и фото-албума книга „Вътрешният свят“ през 2018 г. Той  е инструктор и преподавател по гмуркане в пещери към Международната агенция по техническо гмуркане (TDI), както и работа с акваланг със затворен цикъл (CCR), газови смеси и гмуркане в мини.

P1070005

 

 

 

 

Франк Васеур – световно изявен пещерен водолаз, инструктор – треньор по пещерно гмуркане при – Международната агенция по техническо гмуркане (TDI ), гмуркане с аквалаг със затворен цикъл, газови смески и гмуркане в мини,  участник в проучвания в България, Испания, Словения, Северна Македония,  Турция, Франция , Хърватска и др., фотограф, автор на филми, учебници, книги и над 400 публикации.

Recent Posts

Leave a Comment