“Филмите на Джери”

В памет на големия български пътешественик, журналист и преводач Герасим Величков на 24 април т. г., от 18.30 часа в Галерията на Полския Институт в София (ул. “Веслец” 12) можете да видите четири произведения от богатото му филмово творчество.

Памир – т. нар. Конгурски Алпи

Това са:

18.30-18.57 – “Река от косите на Шива”, България, 2006, Герасим Величков, Христо Стойчев, 27’

Изключително проникновен и задълбочен разказ за природата и за живота на хората в едно от най-забележителните кътчета на Индия – изворите на река Ганг. Камерата на Герасим Величков, разкрива и душата на автора, изпълнена с любов към далечните хоризонти, към предизвикателните пътешествия

19.00-19.20 – “Нос Хорн иска жертвоприношения”, България, 2006, Герасим Величков, 20’

Филмов разказ за митичния скален бастион, представляващ край на двете Америки и смятан за Еверест на ветроходството и на мореплаването.

19.20-19.30 – почивка

19.30-19.51 – “В Памир е хвърлен пъпът на света”, България, 2008 г., Герасим Величков, 21’

Има планина, която е обитавана от митични еднорози, златоносни мравки, които копаят мравуняци в благородния метал, а между скалите растат зловонни бурени, които причиняват халюцинации у дръзналите да се изкачат при облаците. Възелът на всички планини от Европа и Азия – Бам-и-Дуня или Пъпът на Света според древните народи – е Памир. Защо Англия и Русия през Втората световна война изпращат там изследователи и пътешественици на шпионски мисии? “В Памир е хвърлен пъпът на света“ ще ви отведе в пещерите около Куча и Турфан, в които все още има останки от кашмирската и индийската до византийската, персийската, китайската, та и дори старогръцката култура.

19.55-20.25 – “В Пакистан планината отива при Мохамед”, България, 2010, Герасим Величков, 30’

След трудно преминаване по най-дългата ледникова система в Каракорум – Биафо-Хиспар, двама българи се отправят към границата с Афганистан. Там откриват необикновена народност със старинни традиции.

Вход: 3 лева (средствата са за благотворителни цели)

Организатори:

Полски Институт в София,

Община Банско,

Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”.

Recent Posts

Leave a Comment