Филми за Тибет в парка

Приятели, време е да се завърнем в света на киното пред големия екран под звездите! Каним ви на една лятна и заредена с красиви планински гледки вечер на откритата лятна сцена на Театър София – нашите любезни домакини! Онлайн събитията са чудесна идея, но нищо не може да замени срещата ни с вас – нашата прекрасна публика!
Подбрали сме специална селеция с филми за Тибет – едно от най-свещените места по света, с най-високата територия на планетата. Тази мъничка страна винаги е привличала приключенците със своята необятна девствена красота, с високите Хималаи на своя територия, зелените поля, както и с културата и живота на местните жители.
 
Програма:
20:30ч. – отваряне на вратите, откриване
21:00ч. – 21:54ч. – “Магичната планина – пътят към Кайлаш”, Франция, Флоранс Тран, Аликс Симон, 54’
В Тибет има множество обвити в тайнственост върхове. Но един е мечта на милиони хора, изповядващи будизъм или хиндуизъм – Кайлаш. Всяка година той привлича поклонници от цял свят, които търсят пречистване и вдъхновение. Между тях са и двама французи. За Симон това акт за отдаване на почит, за Флоранс – търсене на истинската промяна. Към Магичната планина води дълго духовно пътешествие, което обогатява всеки с мистичните и магични измерения на това свещено място.
 
21:54ч. – 23:00ч. – „Ани, монахините от Ячен Гар“, Италия, Елоиз Барбиери, Роберто Дал’Анджело, 53`
В средата на 80-те години будисткият монах Акиук Лама се отправя да медитира на свещеното плато в Източен Тибет. Постепенно към него се присъединяват безчет поклонници, които основават Ячен Гар – огромно „будистко селище“, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Това е свещено място, което китайското правителство иска да ликвидира. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар въпреки обиските на полицията. Тя разказва за живота в това необикновено място.
 
Филми от програмата на Международния фестивал за планинарско и екстремно кино – Банскофилмфест.
 
Заповядайте! Нямаме търпение да ви видим пред екрана!
 
Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки – местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени предпазни средства и дезинфектанти на входа на събитието! При лошо време прожекциите ще бъдат на закрито в сградата на Театър София!
 
Вход: 10лв.
Местата са изчерпани!Recent Posts

Leave a Comment